53

5000 blikken soep aangekomen in Almere voor bevrijdingsdag

In de Kunstlinie in Almere zijn bijna 5500 blikken vrijheidssoep afgeleverd. De blikken worden op bevrijdingsdag, 5 mei uitgedeeld en verkocht aan Almeerders. Gastronome Eva Flantua is betrokken bij de soep. “Normaal delen veel mensen op vijf mei een vrijheidsmaaltijd, dat kan dit jaar door covid niet. We hopen toch dat we allemaal op afstand verbonden kunnen zijn door samen een soep te eten.”

Naast de standaard vrijheidsmaaltijdsoep worden er ook andere versies gemaakt. Zo is er een kok uit Urk en Lelystad die een eigen versie maken die past bij die plaats. De standaard soep is een soort kokossoep. Flantua: “Het doel van deze soep is om in tijde van corona nog steeds een maaltijd met elkaar te delen.

Het recept voor de soep is gemaakt door chef Yvette van Boven. Zij schrijft op de website van comité 4 & 5 mei: “Zeker in deze wonderlijke tijd waarin het soms lijkt dat mensen tegenover elkaar zijn komen te staan, vind ik een oproep tot luisteren naar elkaar echt nodig. Samen aan tafel gaan en daarover praten is natuurlijk een kleine moeite en een mooi gebaar. Ik denk dat we dat nu meer dan ooit kunnen gebruiken.”

De chef gaat het recept in de aanloop naar 5 mei ook delen. “Daarom heb ik een makkelijk, heerlijk recept gemaakt dat iedereen kan bereiden, eventueel met een eigen twist. Met mijn vele tips kan de soep naar eigen wens worden aangekleed. Geef je kom een eigen draai mee en laat het anderen proeven. Proef ook die van een ander, misschien is die wel verrassend lekker!”

De blikken soep staan nu nog opgesteld in de laadruimte van de Kunstlinie in Almere. Flantua hoopt dat binnenkort veel Almeerders aan de soep zullen zitten. “De soep is voor iedere Flevolander. Hij wordt ook aangeboden aan de voedselbanken in Flevoland. Zo kunnen samen de vrijheid vieren.”

 

 

Dit vind je misschien ook interessant