46

Gemeenteraad heeft geen goed woord over verzoek extra geld Floriade BV

Tijdens een speciaal ingelaste raadsvergadering in Almere over het miljoentekort van de Floriade BV was verbazing, woede en onbegrip te horen. De gemeenteraad is van links tot rechts overvallen door de vraag van de Floriade BV om 15 miljoen euro extra. Dat geld is nodig om het tijdelijke Floriadeterrein in te richten.

Het college van burgemeester en wethouders gaf vorige week al aan ‘overvallen en ontstemd’ te zijn. Onduidelijk is waar het geld precies voor nodig is. Wethouder Jan Hoek (GroenLinks) zei tijdens de vergadering ook nog veel vragen te hebben over het verzoek. Hij zei te gaan voor een succesvolle Floriade volgend jaar, maar vindt ook dat het niet meer moet gaan kosten dan nodig. Hoek denkt tot half mei nodig te hebben om te achterhalen wat er nodig is aan extra financiën. Inzet is dan “Zo dicht mogelijk bij de 0 en niet bij de 15.”

Hoek zei verder dat het in al januari al gonsde van de geruchten dat er meer geld nodig was. Pas vorige week is het benodigde extra geld van de BV aan de gemeente en het controlerend orgaan de Raad van Commissarissen gemeld.

Dat riep veel vragen op bij partijen in de gemeenteraad. Zo vroeg de SP zich af of Jan Hoek nog wel de juiste persoon is om dit op te lossen: “U zegt dat u het niet wist. U voelt zich overvallen. Maar had u het niet moeten weten?” Leefbaar Almere zegt dat er iets gruwelijks misgegaan moet zijn bij de Floriade BV. Dit kan niet van de één op andere dag zijn ontstaan.

Het vertrouwen van de gemeenteraad in de Floriade BV is door de gebeurtenissen ernstig geschaad. De VVD voelt zich in de zeik gezet en zet ook grote vraagtekens bij de rol van de Raad van Commissarissen. De Partij voor de Dieren is bang voor nog meer lijken uit de kast en bekritiseert ‘de handen in de zakken houding’ van wethouder Hoek. De PVV zegt dat het college van B en W de regie over het evenement kwijt is en wil een mogelijk afblazen van de Floriade als optie open houden.

Dit vind je misschien ook interessant