54

Gemeenteraad verdeeld over fastfood in Almere

De gemeenteraad van Almere is verdeeld over de vraag of je het aantal fastfoodrestaurants moet beperken. Het onderwerp wordt donderdagavond besproken tijdens de Politieke Markt. De raad heeft het dan over de voedselstrategie van de stad.

CDA, VVD en PVV willen geen limiet op het aantal fastfoodketens. De partijen vinden dat het niet aan de gemeente is om te bepalen hoeveel fastfoodketens in de stad gevestigd zijn. Precies het tegenovergestelde bepleiten de Partij voor de Dieren en de SP. Zij willen het aantal aanbieders van fastfood beperken om zo ongezond gedrag te voorkomen. Marjolein Veenstra van de Partij voor de Dieren geeft op Twitter aan dat zij denkt dat de maatregel van belang is om een gezondere leefomgeving te bevorderen.

Vegan kroket

VVD-raadslid Koen Bokhorst toog na aanleiding van het de oproep van de Partij voor de Dieren en de SP naar een snackbar in Almere-Buiten. Het raadslid eet een vegan kroket . Op Instagram schrijft hij: “Het is een slecht idee om de opkomst van fastfoodketens te verbieden. Op advies van Marjolein Veenstra een keer vegan gegeten. Niet slecht, zo’n vegan kroket van de snackbar. Ook bij een snackbar kan het vegan en gezond. Laat gezond eten een gezonde keuze blijven zonder beperkingen.”

“Het stimuleren van gezond voedsel, dat is een verschrikkelijk goed idee. Maar het limiteren van ongezonde voedselzaken, dat gaat het CDA veel te ver”, vertelt fractie-assistent Jeltje Vliegenthart van het CDA. Volgens haar is het niet erg als mensen af en toe een snack eten. Maar daarnaast is haar partij is ook groot voorstander van vrij ondernemen.

Het stimuleren van gezond eten kan bijvoorbeeld door voorlichting op scholen. Ook kan de gemeente erop sturen dat winkels gezonde producten aanbieden, vertelt Vliegenthart. Of consumenten daar dan voor kiezen, is aan henzelf.

Tijdens de raadsvergadering zal meer duidelijkheid komen over de visie op voedsel in de polderstad.

 

Dit vind je misschien ook interessant