55

Moeder gehandicapte Mirthe (8): ‘Juist in coronacrisis positief blijven’

Al meer dan een jaar zit de familie Groen binnen, net als een groot deel van Nederland. Toch is de situatie van het Almeerse gezin net even anders. Dochter Mirthe van 8 is meervoudig gehandicapt. Ondanks verschillende tegenslagen blijft het gezin positief zegt moeder Sarah Groen. “We genieten van de dingen die we nog wel kunnen doen. We willen niet dat onze situatie ons leven overheerst.”

Mirthe is door een genafwijking onder meer doof en blind. Ook heeft het meisje zwakke longen. Sarah: “De angst voor het coronavirus blijft in het achterhoofd zitten want stel dat een van ons twee besmet raakt.” Sarah werkt als lerares op een basisschool. “Je probeert zo voorzichtig mogelijk te zijn, toch is dat als kleuterjuf soms bes lastig.” In de eerste lockdown kon Mirthe niet naar de dagbesteding. “Het is wel erg fijn dat Mirthe nu wel naar de dagbesteding kan. In het begin was echt alles dicht, toen werkte ik ook vanuit huis.”

Ambulance

Los van de coronapandemie was het een zwaar jaar voor de familie. “De gezondheid van onze dochter is het afgelopen jaar achteruit gegaan. Het afgelopen jaar heeft Mirthe al drie keer in het ziekenhuis gelegen en hebben we de ambulance moeten bellen. Ze is nu gelukkig redelijk stabiel, maar we moeten echt per dag kijken hoe het gaat.”

De familie had de grote wens om met z’n drieën neen keer naar Disneyland Parijs te gaan. Daar is vorig jaar door mensen ook geld voor ingezameld om de droom te verwezenlijken. “We hadden echt de wens om naar Disneyland te gaan. Maar de vraag is of dat ooit nog gaat gebeuren, is het praktisch nog te doen. Dit soort dingen zullen we voorlopig niet kunnen doen.”

Sarah en haar man Matthijs genieten op dit moment van de kleine dingen. “We wandelen als het lekker weer is. We genieten van het samenzijn en de kleine dingen. Lekker samen in de tuin zitten is ook heerlijk. Ook doen we soms een online pub quiz met kennissen en vrienden. Dat maakt het gezellig.”

Vlogs

Sarah, Matthijs en uiteraard Mirthe zijn een aantal jaar begonnen met het opnemen van vlogs. Hierin deelt de familie de goede en minder fijne momenten die zij meemaken. Het kanaal heeft ruim 7000 volgers. “Het is deels een uitlaatklep. We laten op deze manier ook zien dat het leven met een kind met beperking niet per definitie erg of zielig hoeft te zijn.”

De vlogs geven Sarah ook kracht. “Het is echt zo dat ik er kracht uit put. Dat mensen zien dat er ook heel veel positieve momenten zijn. Ik hoop dat mensen zien dat je er veel meer uit kunt halen dan wat men denkt. Wij blijven gewoon doorgaan, juist in deze tijd omdat je niet bij anderen kunt komen.”

Dit vind je misschien ook interessant