Almere behoort tot de vijf steden in Nederland met het grootste lerarentekort. Het Noodplan Lerarentekort Almere moet daar verandering in brengen. Het plan van de gezamenlijke schoolbesturen in Almere, Hogeschool Windesheim en de gemeente moet meer leerkrachten opleveren, daarvoor is voor de komende vier jaar zes miljoen euro beschikbaar.

Onderdeel van het plan is een nieuwe opleiding voor onderwijsassistenten. Zij krijgen meer theoretische kennis en kunnen leerkrachten daarmee beter ondersteunen.

De nieuw ontwikkelde opleiding, Pedagogisch Educatief Professional, is in februari gestart. Afgestudeerde onderwijsassistenten kunnen in een twee-jarige opleiding meer vaardigheden leren om kinderen nog beter les te geven en zelfstandig grotere groepjes te begeleiden. Daarna kunnen ze eventueel in nog twee jaar tijd de pabo-opleiding doen. Dan zijn ze echt gediplomeerd leerkracht en mogen ze zelfstandig voor de klas staan. De hoop was om met 15 onderwijsassistenten te beginnen. Dat zijn er boven verwachting 26 geworden.

Carmen Stoelwinder is één van de studenten die de nieuwe opleiding volgt. Ze werkt al vier dagen op een basisschool en volgt op de vrijdagen de opleiding vanuit huis. Stoelwinder was al eerder begonnen aan de pabo, maar de combinatie met een fulltime opleiding en werken, was te zwaar. Doordat deze nieuwe opleiding een leer-werktraject is, kan ze haar werk en school goed combineren.

Comments are closed.