Schrijver Pieter van der Scheer bij het kasteel in Almere
37

Schrijver brengt kasteel Almere tot leven

Almeerder Pieter van der Scheer heeft op 82-jarige leeftijd zijn debuutroman geschreven: Kasteel Aelmere, geïnspireerd op de kasteelruïne langs de A6. Kijkend naar kasteel Almere beeldt Van der Scheer zich in hoe het kasteel had kunnen zijn als het in de zeventiende eeuw al afgebouwd was. “Ik zie de levendigheid op het kasteel, de bootjes die door de kreek varen en bovenal: ik zie de mensen die in het fictieve kasteel woonden, zich te paard begaven in en rondom het kasteel.”

Van der Scheer vindt het jammer dat het kasteel nooit is afgebouwd. “Het is een kasteel wat je bij het moderne Almere niet snel zou verwachten. Dat maakt het juist extra mooi om te zien.” Eerder waren er veel uiteenlopende plannen voor het kasteel. Het zou in eerste instantie een trouwlocatie worden, dit is het nooit geworden. Ruim twintig jaar later staat het kasteel nog steeds onafgebouwd aan een kreek in Almere.

Een aantal jaar geleden is er geprobeerd om het kasteel om te toveren tot een themapark. Ondernemer Ton Theunis wilde het pretpark Witchworld openen op het park. Ook deze bestemming voor het kasteel heeft uiteindelijk niet het daglicht gezien.

Schilderij
Meerdere keren per week fietste de auteur langs de plek in Almere Haven. Naast schrijven is zijn passie tekenen. Van der Scheer maakte een schets van het kasteel en zette dat later om in een schilderij. “Toen kwam bij mij het idee op voor een boek. Ik ben erg trots op het eindresultaat.”

In het boek volgen lezers de avonturen van een familie die op het kasteel woont. “De familie heeft een scheepswerf in Amsterdam. De oudste zoon, Abel, vaart als passagier mee met een VOC-vloot, aan boord van het vlaggenschip de Middelburg en beleeft daar zijn romance.”

Van der Scheer heeft inmiddels zo’n 60 exemplaren van zijn boek verkocht.

Dit vind je misschien ook interessant