Het voorstel van het College van B&W om de bomen te kappen, werd met 19 stemmen voor en 24 tegen, verworpen! De bomen, die een dezer dagen al gekapt zouden worden, blijven nu toch staan. De SP maakte de zaak aanhangig, omdat de kap in strijd is met het Bomenkader. “Het door de raad vastgestelde Bomenkader en het groene karakter van Almere wegen voor de SP zwaarder dan individuele bewonersklachten over schaduw en afvallende blaadjes. Aan dat soort klachten is met de eerdere kap van de helft van de bomen al meer dan genoeg tegemoetgekomen. De SP stemt tegen nog meer bomen kappen”, aldus SP-fractievoorzitter Hans Everhard in zijn stemverklaring.

De SP ziet deze zaak als een belangrijke testcase en precedent voor Almere. Het gaat hier om een bijzondere Els, de Alnus ‘Spaeth’, genoemd naar de Duitse boomkweker die hem kweekte. De RIJP heeft deze boom op grote schaal door de hele stad heen aangeplant om zijn vele, uitsluitend gunstige eigenschappen. Hij verdraagt droogte en wateroverlast, is bestand tegen storm, bestrating en strooizout, vormt geen wortelopslag en dode takken en is geheel vrij van ziekten en plagen (vergelijk de Essentaksterfte, Eikenprocessierups, Kastanjebloedingsziekte, enz). Verder vraagt hij na de jeugdfase nauwelijks meer onderhoud, bindt hij stikstof uit de lucht en is hij geliefd bij de vogels om zijn nestgelegenheid en Elzenpropjes. ’s Winters zie je er grote troepen felgekleurde Puttertjes. Niet voor niets staat de boom op nummer 4 in de Nederlandse Straatbomen Top 20 en werd hij in 2008 zelfs uitgeroepen tot Boom van het Jaar.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

 

Comments are closed.