76

Ondanks Corona een goed jaar voor Stichting VLA en Voedselbank Almere

 

De Stichting Voorzieningen Loket Almere en de Voedselbank Almere hebben het jaar 2020 goed afgesloten. Dankzij de enorme steun van gemeente, verenigingen, scholen, particulieren, kerken en moskeeën werd het jaar financieel positief afgesloten. Dit ondanks een forse toename van het aantal klanten.  In januari 2020 werden 314 huishoudens ondersteund, nu in januari 2021 is dat gestegen naar 496. Mede door de coronacrisis een flinke toename dus.

Algemeen coordinator Peter Mons blikt met een goed gevoel terug op het afgelopen jaar. ‘Het was best moeilijk af en toe maar we zijn erin geslaagd om onze supermarkt het hele jaar door open te houden. Wel met allerlei maatregelen en aanpassingen. Vanaf de eerste lockdown is onze inzet geweest, eten en drinken blijven geven aan de mensen die dat heel hard nodig hebben. Dankzij de inzet van onze vele vrijwilligers is dat gelukt en daar zijn we best trots op’. Door het niet doorgaan van de inzamelingsacties bij supermarkten was het wel erg moeilijk om om de voorraad op peil te houden. Maar Almere heeft zich het afgelopen jaar van zijn beste kant laten zien. Mons: ‘We zijn op een overweldigende manier geholpen met als absoluut hoogtepunt de maand december. Nog nooit werd er zoveel gedoneerd in een maand.. Niet alleen in geld maar ook in producten. Onze voorraad is nu weer goed op peil en we hopen dat dit ook het komende jaar zo blijft als mensen blijven doneren.

2020 was ook een bijzonder jaar door de aansluiting bij Voedselbanken Nederland, waardoor het voedseldeel van VLA nu Voedselbank Almere is. ‘We hebben ook volop geprofiteerd van de landelijke acties voor Voedselbanken’.

Stichting VLA heeft door de coronacrisis wel moeten besluiten de meubel en witgoedafdeling, de kledingwinkel en de kadoshop te sluiten. ‘Dat was helaas onvermijdelijk omdat er anders teveel mensen in ons pand zouden zijn. Wel bestaat de mogelijkheid om online spullen te bestellen. Ook was veel inzet van vrijwilligers nodig om alle nieuwe klanten te helpen hun weg te vinden bij VLA en de Voedselbank.

.Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

 

Dit vind je misschien ook interessant