60

Dwergkalfje geboren bij Stad en Natuur

 

De kalfjes van het ras Dahomey hebben bij Stad & Natuur de afgelopen jaren de gewoonte om op een bijzondere dag geboren te worden. Op oudjaarsdag 2020 beviel Dahomey dwergkoe Maartje op Kinderboerderij de Beestenbende namelijk van een gezond stierkalfje met de toepasselijke naam Rocket. Het jaar daarvoor was het raak op Tweede Kerstdag op Kinderboerderij Den Uylpark!

 Moeder Maartje en kalfje Rocket maken het goed, inmiddels mag Rocket al af en toe naar buiten. Omdat de Kinderboerderijen vanwege de landelijke coronamaatregelen niet geopend zijn, is het kalf momenteel niet van dichtbij te bewonderen. Als het buiten is, is het te zien buiten de hekken. Maar op de facebookpagina van de Beestenbende worden natuurlijk ook veel foto’s gedeeld.

 Helemaal volgroeid heeft dit stiertje een schofthoogte van iets meer dan een meter en daarmee is de Dahomey dwergkoe beduidend kleiner dan de gemiddelde Nederlandse koe. Het ras komt van oorsprong uit West-Afrika, maar werd rond 1900 in Europa geïntroduceerd. De koeien grazen gewoonlijk in de buurt van de Noorderplassen maar zijn vanwege het kalven tijdelijk op de kinderboerderij.

Stad & Natuur werkt mee aan een landelijk fokprogramma van kinderboerderijen voor koeien die makkelijk te houden zijn op kinderboerderijen. De instandhouding en verdere verspreiding van dit ras staat hierbij voorop, want de Dahomey behoort tot de zeldzame huisdierrassen. Kalf Rocket is zwart met een witte vlek, net als zijn vader. Daarmee bestaat de kans dat hij ook als dekstier ingezet kan worden!

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

 

Dit vind je misschien ook interessant