54

#2020: Groen licht voor tijdelijk kunstmuseum in Almere

In de rubriek ‘#2020’ blikken we terug op het meest bewogen nieuwsjaar van deze eeuw. 2020 was anders dan andere jaren. Daar kan iedereen over meepraten. Vandaag aandacht voor de maand december Er was positief kunstig nieuws.

De gemeente Almere en provincie Flevoland hebben groen licht gegeven voor de bouw van een drijvende dependance van het kunstmuseum. Dat meldt de Gemeente Almere in een persbericht.

Voorproefje

Het paviljoen opent met de start van Floriade Expo 2022 en dient als de kleinere en tijdelijke voorproef van het later te ontwikkelen nieuwe kunstmuseum in Almere.

Het paviljoen wordt ten minste vijf jaar door het toekomstige museum als tijdelijke dependance in gebruik genomen. Het wordt een plek om te experimenteren met verschillende vormen van programmering en een plek waar de inwoners en bezoekers van Almere en Flevoland alvast kunnen kennismaken met het nieuwe kunstmuseum.

Investeren

Het paviljoen wordt gefinancierd vanuit het Fonds Verstedelijking Almere. Het maakt onderdeel uit van het programma Almere 2.0, waarin gemeente Almere, provincie Flevoland en het Rijk investeren in de kwaliteiten van de stad.

Ontwerpduo

Vijf ontwerpers zijn uitgenodigd om een schetsontwerp voor het paviljoen in te dienen. Er is hierbij nadrukkelijk gekozen voor opkomende ontwerpbureaus die opereren op het snijvlak van architectuur en beeldende kunst. De schetsontwerpen zijn beoordeeld door een deskundige selectiecommissie (1) onder voorzitterschap van Marc Glaudemans (concerndirectie provincie Noord-Brabant en voorheen 14 jaar directeur van Fontys Academie van Bouwkunst, Tilburg). Het winnende ontwerp komt van Studio Ossidiana. Het in Rotterdam gevestigde bureau wordt geleid door de Italiaanse architecten Alessandra Covini en Giovanni Bellotti.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant