70

Nieuwe Stadhuispromenade krijgt zeegroene loper

Almere krijgt een stadspark. Dat is nu definitief bekend. Het definitief ontwerp voor de Stadhuispromenade is dan ook af. Met onder andere 226 ideeën van Almeerders heeft LOLA Landscape Architects het landschapsontwerp gemaakt.

Stadspark

Het stadspark wordt een stukje natuur midden in de binnenstad van Almere, waar asfalt en steen plaats hebben gemaakt voor groen. De belangrijkste wensen van Almeerders en bezoekers waren een ‘romantisch park’ en een plek om te ‘lezen, eten, rusten’. Deze suggesties zijn straks terug te vinden in het stadspark. De vrijkomende bakstenen worden hergebruikt in de paden in en om het park. De lage delen van het park dragen bij aan het opvangen van regenwater. Bij stevige buien kunnen de lage delen vollopen voordat het water weer wegzakt. Voor het park is een weelderig beplantingsplan gemaakt tussen nieuwe en bestaande bomen.

Bomen verplaatsen

Voordat het park wordt aangelegd worden in januari eerst 23 bomen verplaatst van de Stadhuispromenade. Elf bomen gaan naar het nieuwe parkeerterrein achter het stadhuis en twaalf bomen gaan naar de bomenbank aan de Draaibrugweg. Deze bomen kunnen niet goed meer groeien en vormen een risico voor de onderliggende kabels en leidingen.

110 meter lange bank

LOLA heeft daarnaast een meer dan 110 meter lange bank door het park ontworpen. Een kunstwerk van negen verschillende delen dat een verbinding maakt van het Stadhuisplein richting het Weerwater. De speels slingerende bank biedt aan iedereen  een ideale plek om in het park te zitten.

Kunst

Kunstenaar Jan van der Ploeg gaat de lange sculptuur voorzien van een passende afwerking. Vanuit de Zeegroene visie koos Van der Ploeg ervoor om de negen afzonderlijke delen van het zitelement individueel te kleuren in verschillende lichte en donkere tonen groen, blauw, paars, in combinatie met zwart en ongekleurd. De delen krijgen een hoogglans poedercoating die de omgeving reflecteert. De gebouwen, bomen en beplanting rondom, en vooral de mensen die er lopen, elkaar ontmoeten of er neerstrijken, worden erin gespiegeld als in een wateroppervlak.

Zeegroene loper

De komende jaren komt er een route met een serie kunstwerken en ingrepen van station Almere Centrum naar de Esplanade aan het Weerwater. Conceptontwikkelaar Mothership ontwikkelde hiervoor de Zeegroene Loper. Enerzijds zijn groen en vergroenen van groot belang. Maar Almere kent bovendien een unieke historie. Weinig steden kunnen zeggen dat ze op de zeebodem gebouwd zijn; Almere wel. In de Zeegroene visie gaan alle voorgestelde kunstwerken en ingrepen uit van deze achtergrond. Het zeegroen komt terug in alle ontwerpen.

Bruisende binnenstad

Almere werkt samen met centrumpartners en initiatiefnemers aan een nog aantrekkelijker, groener en levendiger binnenstad. Een prettige mix van ontmoeten, beleven, studeren, wonen en werken voor Almeerders en de regio. Een plek waar je je thuis voelt als bewoner, bezoeker en ondernemer. De komende jaren groeit het centrum door naar een bruisende binnenstad. Dit is een van de sleutelprojecten van het programma Almere 2.0, waarin het Rijk, provincie Flevoland en gemeente Almere samenwerken aan een gezonde groei van de stad.

Naar verwachting starten de werkzaamheden januari 2021. De planning is dat de nieuwe Stadhuispromenade in juli 2021 af is en het kunstwerk zichtbaar.

Foto

Nieuwe Stadhuispromenade. Foto: Aangeleverd.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant