52

Loten voor studie weer mogelijk

Vandaag in de rubriek ‘Positief Nieuws’ een bericht voor studenten. Hogescholen en universiteiten mogen weer gebruik maken van lotingen bij de selectie van studenten. Dat meldt de Rijksoverheid. Loten wordt daarmee één van de instrumenten die de onderwijsinstellingen kunnen gebruiken tegen kansenongelijkheid. Dit geldt dus ook voor Hogeschool Windesheim en Aeres Hogeschool. Beide hogescholen zijn gevestigd in Almere.

Numerus Fixus

“Sinds 2013 worden studenten voor numerus fixusopleidingen decentraal geselecteerd op basis van ten minste twee kwalitatieve criteria, bijvoorbeeld cijferlijsten en motivatiegesprekken”, meldt de overheid. “Uit onderzoek van de onderwijsinspectie blijkt dat de studentenpopulatie van deze opleidingen minder divers is dan andere opleidingen. Dit wijst mogelijk op een verminderde toegankelijkheid van deze opleidingen voor bepaalde groepen aspirant-studenten. Door loten toe te voegen wordt de kansenongelijkheid aangepakt”.

Maatwerk

Verschillende opleidingen geven aan meer maatwerk te willen toepassen in de selectieprocedures. Daarom wordt met dit wetsvoorstel decentrale loting toegevoegd als selectiemethode bij alle associate degree-opleidingen en bacheloropleidingen met een numerus fixus.

Opleidingen kunnen daarmee kiezen om loting in te zetten als zelfstandig selectie-instrument, of in aanvulling op de huidige selectieprocedures op basis van ten minste twee kwalitatieve criteria.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant