65

Opmars van nieuwe designerdrug baart ChristenUnie Almere zorgen

De nieuwe designerdrug met de synthetische stof 3-MMC lijkt steeds populairder te worden onder jongeren. De pilletjes zijn makkelijk via internet te bestellen en nog legaal ook. Ze staan namelijk op de Opiumlijst. Dat wekt grote zorgen bij onder andere de ChristenUnie-fractie in Almere.

Schriftelijke vragen

De ChristenUnie in Almere heeft vragen gesteld aan het college. De partij benadrukt dat de drugs levensgevaarlijk en enorm verslavend is. “Deelt het college de zorgen van de ChristenUnie over de gevaren? Is het college bereid om op hele korte termijn in overleg met scholen, politie,
sportverenigingen en jongerenwerk een (extra) voorlichtingsactie over de risico’s van 3-
MMC te starten?”, aldus de partij in de schriftelijke vragen.

Aantallen

Het is voor de partij onduidelijk hoeveel jongeren de nieuwe designerdrug gebruiken. Daarom vraagt de partij zich af of er zicht is op het gebruik van deze drugs, bijvoorbeeld via GGD, politie,
handhaving, onderwijs of jeugdwerk.

Poes

De designerdrug 3-MMC wordt door jongeren ook wel ‘Poes’ genoemd. Vooral jongeren tussen de 15 en 25 jaar gebruiken Poes uit verveling of nieuwsgierigheid. Volgens het Trimbos-instituut en de Jellinek-kliniek krijgen mensen die 3-MMC gebruiken een euforisch gevoel. Ze voelen zich heel zelfverzekerd en vol energie. Maar het zorgt tegelijk voor oververhitting, slapeloosheid, hoge bloeddruk en angst en paranoia.

Designerdrugs

Designerdrugs is een verzamelnaam voor een groep drugs. Designerdrugs zijn verbindingen waarbij telkens opnieuw gepoogd wordt nieuwe moleculen met een lichte structurele variantie op de markt te brengen (Bron: Wikipedia (CC BY-SA 3.0)).

Foto

Ter illustratie.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant