57

Gemeente komt met maatregelen om jeugdzorg te verbeteren

De gemeente Almere wil de jeugdzorg verbeteren door nieuwe maatregelen in te voeren. Het doel is om meer grip te krijgen op de jeugdzorg en stijgende kosten tegen te gaan.

Miljoenen

De kosten van de jeugdzorg lopen in de miljoenen. De gemeente legt op dit moment ongeveer 10 miljoen euro extra bij. De totale kosten bedragen ongeveer 70 miljoen euro. Volgens de gemeente moet dat snel veranderen. Het plan is daarom om nu te werken met een jaarlijks budget waarmee externe aanbieders zorg kunnen geven aan hulpbehoevende jongeren en gezinnen.

“De uitgaven door die partijen kennen wel richtlijnen, maar zijn niet juridisch bindend”, zo wordt gemeld. “De grootste besparing moet dan ook komen uit een beter ‘contractmanagement’ met deze aanbieders”. Duidelijke afspraken en het monitoren van de uitgaven zijn daarbij belangrijk. Als dat niet werkt, gaat de gemeente mogelijk over op een ‘hard budgetplafond’.

Jeugdzorg

Wethouder Roelie Bosch liet eerder weten dat de gemeente Almere onvoldoende grip heeft op de Jeugdhulp. Er wordt een tekort verwacht van 2,6 en 3,2 miljoen euro over 2020. Zo bleek uit een brief aan de gemeenteraad. Uit de brief van 4 november 2020 bleek ook dat er op korte termijn actie moet worden ondernomen. De situatie is zorgelijk. Vandaar dat er extra raadsvergaderingen werden ingepland.

Lees ook eens:

D66: “Geen extra geld naar jeugdzorg”

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant