Vertegenwoordigers van speciaalzaken en klanten van die winkels laten hun stem horen tegen het voorgenomen smaakverbod voor “vapers”. Volgens hen is sprake van een ‘war on vapes’ van staatssecretaris Blokhuis. Vorige week traden ze in Amsterdam naar buiten en zetten hun protest kracht bij met een lichtshow. Een online petitie is al 18 duizend keer ondertekend.

Vapers

Met de vapers worden de e-sigaretten bedoeld. Het is mogelijk om smaakjes toe te voegen aan de e-sigaret. Directeur Michael Landl, van World Vapers’Alliance, vindt dat staatssecretaris Blokhuis honderdduizenden dampers weer wil dwingen te roken. “Het verbieden van smaken kan een kwart miljoen ex-rokers in Nederland dwingen de gewoonte weer op te pakken.

Illegale handel

Een smaakverbod voor het vapen vindt Marchiano Chotoe van de E-sigaret Winkel in Hoofddorp (met filialen in Vlaardingen, Lelystad en Almere) niet verstandig. “Ga het vapen niet verder beperken dan het al is. Als smaken worden verboden, dan gaat er een grote illegale handel van start. Ongecontroleerde zwarte handel.

E-liquids kunnen dan verontreinigd zijn en mensen kunnen ziek worden. Dezelfde situatie hebben we al zien gebeuren in Amerika. Moeten wij dezelfde fout nog een keer gaan maken? In mijn opinie is het vragen om problemen. Het is een prachtig alternatief voor traditionele tabak, maar het moet wel juist vorm gegeven worden. Door de reeds actieve beperkingen (kleinere tankjes, kleinere hoeveelheden vloeistof) kopen mensen al veel meer in het buitenland. Ik kom vaak genoeg ongereguleerde producten tegen en dat baart mij grote zorgen. ”

Ervaring

Marchiano Chotoe is behalve ondernemer ook ervaringsdeskundige. Voor hem is het duidelijk: vapen (dampen) is een goed middel om van het roken af te komen. Hij zag het van dichtbij. “Mijn vader van rond de 40 rookte tien jaar geleden nog twee pakken sigaretten per dag. Ik kan me nog goed herinneren dat hij de trap op liep en aan het eind van de trap heel zwaar zat te hijgen. We hadden al verschillende dingen geprobeerd om hem te laten stoppen met roken; nicotinepleisters, nicotinepilletjes, nicotinekauwgom. Al die middelen konden hem niet van het sigaretten roken afhelpen en die hulpmiddelen waren ook nog eens verschrikkelijk duur. Uiteindelijk hadden we besloten een elektronische sigaret te kopen. We hadden niks te verliezen. Langzamerhand, met wat discipline en geduld begonnen we te zien dat het werkt. Mijn vader begon steeds minder te roken, en als hij dan op een gegeven moment een sigaretje opstak was dat gewoon vies. Mijn vader was eindelijk van zijn sigaret af! Wij zagen het als een wonder.”

Op meer plaatsen

Niet alleen het eigen gezin zag het wonderbaarlijke gebeuren. “Toen begon het balletje te rollen. Familie en vrienden wilden er allemaal eentje hebben (want als mijn vader kan stoppen met sigaretten roken, dan kan iedereen het). Een beetje Marktplaats erbij, en uiteindelijk werkten we door de weeks als groenteboer en in het weekend als ‘vape boer’ op de bazaar in Almere-Buiten. Daarna wisten we het, dit gaat een groot succes worden. Nu zijn we in de familie vier winkels verder (Almere-Buiten, Lelystad, Vlaardingen en Hoofddorp). We hebben bij elkaar zeker duizenden mensen van het roken afgeholpen, misschien wel tienduizenden. Inclusief mijn vader.”

Overtuigd

“Ik heb altijd gezegd, dat ik tot mijn dood mensen zoals mijn vader wil helpen stoppen met roken. We hebben zo veel ervaring en we hebben gezien dat het zo veel met mensen kan doen. Dat wordt straks allemaal een stuk minder als ze de gespeculeerde regelgeving gaan doorvoeren.
Ik wil mensen zoals mijn vader blijven helpen”.

Chotoe vervolgt: ”Ik wil dat kinderen dichtbij hun veilige haven kunnen zijn zonder nare sigarettenlucht die ze ruiken. Ik wil gewoon dat mensen meer kunnen genieten van het leven, daar komt het allemaal op neer. Precies om die redenen wil ik iedereen oproepen, die om dampen geeft: Draag elk steentje bij die je nu kunt bijdragen. Laat je horen richting de politiek. Zodat mensen zoals jij en ik, voor altijd van de nare verslaving van de sigaret af kunnen zijn”.

Foto

De E-sigaret Winkel in Hoofddorp heeft filialen in Vlaardingen, Lelystad en Almere. Foto: Aangeleverd.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.

Comments are closed.