76

NIDA Almere wil DNA-spray en drones inzetten tegen overvallers

Het aantal overvallen op winkels lijkt in oktober en november te zijn toegenomen in Almere. Vooral telefoonwinkels zijn steeds het doelwit. Dat valt ook NIDA Almere op. “De NIDA-fractie is erg geschrokken van deze onwenselijke ontwikkeling en stelde daarom schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders”, meldt de partij.

Golf van overvallen

“Het doet ons denken aan de golf van winkelovervallen die Almere in de periode 2009-2010 gekend heeft”, zegt NIDA-raadslid en fractievoorzitter Hassan Buyatui. “In 2010 heeft de gemeente winkeliers middels een subsidie gestimuleerd DNA douches aan te schaffen. Gezien de ernst van de situatie willen we onderzoeken of inzetten van DNA-spray een oplossing kan zijn om winkels en het winkelen weer veiliger te maken”.

Drones

NIDA Almere wil ook onderzoeken of de politie in Almere drones de lucht in kan sturen om bij (gewapende) overvallen snel ondersteuning te kunnen bieden. “We dienen hier daadkrachtig tegen op te treden, maar het lukt de politie niet om altijd voldoende blauw op straat te hebben. Een drone moet overvallers volgen zodat politieagenten meer kans hebben om ze op te pakken”, schrijft Buyatui.

DNA-douche

Ook een DNA-douche zou moeten helpen: “Bij het naar buiten gaan wordt de overvaller besproeid met een DNA-douche. DNA-spray is een kleurloze vloeistof waarin synthetisch DNA is verwerkt. Overvallers die ermee besproeid worden, worden onzichtbaar gemarkeerd. Bij een aanhouding van een verdachte kan de politie checken of de verdachte ook daadwerkelijk degene is die met het spul in aanraking is gekomen”, meldt NIDA.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.

Dit vind je misschien ook interessant