65

Taart voor de allereerste Almeerder

Vandaag is het 45 jaar geleden, dat Wim Leeman de sleutel tot zijn stacaravan in het Bivak in Almere Haven ontving. Ter herinnering hieraan ontvangt Wim Leeman, nu 90 jaar en wonend in Almere, een taart met een foto van die gelegenheid en een Bivakmuts.

Wim Leeman

Wim Leeman was in 1975 één van de acht gezinnen, die in een nederzetting van acht stacaravans, genaamd Bivak, ging wonen. Uiteindelijk waren het 13 volwassene en 9 kinderen. De kwartiermakers waren drie Rijkspolitiemensen, twee GGD’ers, een medewerker van het telefoonbedrijf van de PTT, een monteur van de energiemaatschappij PGEM en een bode van de Rijksdienst IJsselmeerpolders (RIJP). Oorspronkelijk zouden zij daar voor één jaar blijven, maar het verblijf liep uit tot tweeënhalf jaar. Toen werd het Bivak opgeheven en de stacaravans verdeeld onder verenigingen. Nu staat nog een van de stacaravans op het Tuinpark Water-Land.

Taart

De taart wordt Wim Leeman aangeboden door Jak Boumans, die momenteel in het kader van het Humanitas Levensboekproject schrijft aan het levensboek van Wim Leeman onder de titel De Allereerste Almeerder. Behalve bij het leven van Wim Leeman als politieman, wordt uitgebreid in woord en beeld stilgestaan bij het verblijf in het Bivak, dat het begin vormde van Almere.

Boek

Voor het boek heeft Jak Boumans interviews afgenomen met Wim Leeman, documentatiemateriaal geraadpleegd, dat was samengesteld door de overleden partner van Wim Leeman en oud-wethouder Volkshuisvesting van Almere, Don van der Woude, en maakt hij gebruik van de databank van het Stadsarchief Almere en Flevolands Geheugen evenals een databank met nationale kranten, Delpher.nl, en regionale kranten.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant