58

Positief Nieuws: ”Onderwijsinspectie zeer tevreden over Arte College”

De Inspectie van het Onderwijs is zeer tevreden over het Arte College in Almere Poort. Leerlingen behalen goede resultaten en de kwaliteit van het onderwijs voldoet aan alle eisen. Dat meldt de school in een persbericht. De inspectie, die alle scholen in Nederland regelmatig onderzoekt, concludeert dit na onderzoek op de vwo-afdeling van het Arte College.

Mooie resultaten

Vorig jaar onderzocht de inspectie de havo-afdeling van de school. Ook toen gaf de inspectie een mooie beoordeling. Eerder ontvingen de afdelingen vmbo-tl en vmbo-kader hetzelfde oordeel. Hubert Roza, rector van het Arte College, is blij dat nu ook de goede resultaten van de vwo-afdeling door de inspectie onderstreept worden. “Het is altijd goed als de kwaliteit van je school onder de loep genomen wordt”, zegt hij. “Het advies en het oordeel van de inspectie helpen bij het blijven ontwikkelen van het onderwijs. Dat hebben we gedaan. Het is geweldig dat alle afdelingen binnen onze school nu zo’n mooie beoordeling hebben.”

Vrijheid, creativiteit en structuur

Het Arte College is een school waar kunst en cultuur een prominente plek innemen. Een ander bijzonder aspect zijn de leerpleinen waar leerlingen zelfstandig of in groepjes werken, onder begeleiding van een docent. “Vrijheid en creativiteit zijn belangrijk op onze school. Dat geldt zowel voor leerlingen als voor docenten”, vertelt Roza. “Op advies van de inspectie hebben we de afgelopen jaren meer structuur aangebracht, want dat is belangrijk als je kwalitatief goed onderwijs wilt blijven bieden. Structureel werken aan kwaliteit is in onze genen gaan zitten. Tegelijkertijd is het unieke, vrije karakter van onze school blijven bestaan, en daar ben ik ontzettend trots op.”

Onderwijs

Het doel van de school is tweeledig: leerlingen begeleiden naar een diploma met mooie cijfers en hen ondersteunen in hun ontwikkeling als compleet en zelfstandig individu. Kwalitatief goed onderwijs draagt daar aan bij. “Vakdocenten analyseren samen regelmatig de resultaten van hun leerlingen. Zo wordt goed zichtbaar wat leerlingen oppikken uit een les. Dit helpt ons om kwalitatief goede lessen te blijven bieden, waar leerlingen echt iets van opsteken”, aldus Roza.

Het Arte College biedt leerlingen realistische kansen op een diploma, door hen te plaatsen op een niveau dat bij hen past. De lessen zijn afwisselend, waardoor leerlingen actief meedoen. Ook het taalbeleid van de school krijgt een pluspunt van de inspectie. “In Almere zijn veel leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben op het gebied van taal. Dit betreft alle niveaus, van vmbo tot en met vwo”, vertelt Roza. “Wij toetsen alle leerlingen hier op. Leerlingen die dat nodig hebben, krijgen extra ondersteuning.”

Nieuwe leerlingen

Het Arte College is een groeiende school met momenteel zo’n 750 leerlingen. Het afgelopen jaar trok de school 200 nieuwe leerlingen, 50 meer dan het jaar ervoor. Ook dit jaar verwacht het Arte weer veel aanmeldingen. Leerlingen uit groep 8 kunnen op 9 december en 27 januari een middag meelopen. Aanmelden hiervoor is noodzakelijk en kan hier. Leerlingen uit groep 7 en 8 zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen tijdens de open dag op 10 februari, van 17 tot 20 uur. Als dat vanwege corona nodig is, verloopt deze open dag digitaal.

Foto

Leerlingen Arte College. Foto: Aangeleverd.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.

Dit vind je misschien ook interessant