61

Mondkapje nu verplicht op veel meer plekken

In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval op meer publieke plekken. Vanaf vandaag is het verplicht om een mondkapje te dragen bij bushaltes. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen dan een mondkapje gaan dragen. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rij-instructeur. Daarnaast zijn mondkapjes verplicht in onder andere winkels, musea en theaters.

Boete

De nieuwe regel geldt voor het hele land. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

Hoe te dragen?

Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken en het moet ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan.

Medische mondneusmaskers zijn bedoeld voor de zorg; mondkapjes zijn geschikt voor gebruik in winkels, op school, in het OV en bij de kapper. Gebruik daarom bij voorkeur mondkapjes die te koop zijn bij de drogist of de supermarkt. Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.

Dit vind je misschien ook interessant