57

”Succesvol project PrO Almere helpt statushouders aan werk”

Ze zijn gedreven en leergierig. Toch lukt het niet alle jonge statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) om zelfstandig werk te vinden. ASG-school PrO Almere startte daarom met een speciaal praktijkprogramma voor 44 van deze jongeren. En wat blijkt: dankzij creatief denken en goede begeleiding op de werkvloer lukt het wél. “Ze hebben gewoon een baan nodig om te slagen in Nederland.”

Eigen tempo

Jonge statushouders die in hun land van herkomst al makkelijk leerden, redden zich vaak wel in Nederland. Maar sommige jongeren hebben meer tijd en begeleiding nodig. Niet alleen om zich de Nederlandse taal eigen te maken, ook om hun plek te vinden in de samenleving. De gemeente en het Taalcentrum vroegen PrO Almere begin 2018 om mee te denken over een passend aanbod voor jonge statushouders. De doelgroep is tussen de 18 en 22 jaar. Directeur Bertien Hoek van PrO Almere: “Wij werkten al samen met het Taalcentrum en zagen mogelijkheden. In hun eigen tempo kunnen deze jongeren zich goed ontwikkelen.”

Samenwerken

Samenwerking is de sleutel in het driejarige traject. PrO Almere zorgt voor onderwijs, stagebegeleiding en jobcoaching. De gemeente Almere financiert en zoekt oplossingen waar problemen ontstaan. ROC Flevoland draagt bij aan de inburgering en regelt het examen waarmee jongeren het traject afsluiten. De Academie van de Stad is betrokken via een maatjesproject, waarin studenten de jonge statushouders wegwijs maken in Almere.

Maatwerk

“Als je op 17-jarige leeftijd naar Nederland komt, pas je niet zomaar in ons onderwijsstelsel”, zegt Hoek. “Daarom is maatwerk nodig.” Het eerste jaar lopen de jongeren twee dagen per week stage. Daarnaast gaan ze drie dagen per week naar school. De leerlingen staan ingeschreven bij PrO Almere. Het tweede jaar bestaat uit wekelijks een dag inburgering, een dag opleiding en 20 uur werken. “Zo blijft er vier uur per week over voor bijvoorbeeld dokter, tandarts en contact met Vluchtelingenwerk”, vertelt Marianne Kok, stagebegeleider en jobcoach van PrO Almere.

De combinatie van onderwijs en inburgering met werk helpt de jongeren vooruit. Kok: “Ze hebben gewoon een baan nodig om te slagen in Nederland.” Statushouders met dezelfde moedertaal worden geplaatst bij verschillende werkgevers. “Dat stimuleert hen om zoveel mogelijk Nederlands te spreken.”

Stageplekken ondanks corona

In het nieuws hoor je regelmatig dat studenten van ROC’s en hogescholen moeilijk stageplekken kunnen vinden in coronatijd. Dat geldt ook voor de jonge statushouders van PrO Almere. Bertien: “Gelukkig hebben we een groot stagebestand en heel goed contact met onze stagebedrijven. Dit zorgt ervoor dat het ons meestal lukt om de statushouders te plaatsen bij een passend bedrijf. Een bijkomend voordeel is dat wij de werkgevers ontzorgen door alles te regelen wat er moet gebeuren rond zo’n jongere, zoals loondispensatie en loonsubsidie. Bedrijven gunnen deze jonge mensen ook succes.” PrO Almere zoekt op dit moment nog voor een paar deelnemers een werkplek. “Bijvoorbeeld in een garage, in de logistiek, of in het productiewerk.”

44 statushouders

In totaal doen 44 jonge statushouders mee aan het project. Met succes, de jongeren halen hun inburgeringsexamens. Degenen die zijn doorgegaan naar het tweede jaar hebben allemaal een baan in Almere.

Foto

Aangeleverd.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant