65

Verbod verkoop tabak supermarkten

Vandaag gaat het in de rubriek ‘Dat Wist Ik Niet’ over stoppen met roken. Het ministerie van Volksgezondheid komt met een nieuw verbod. Om stoppen met roken makkelijker te maken en beginnen moeilijker is er ingestemd met het terugdringen van het aantal verkooppunten van tabak. Dat betekent dat er in bijvoorbeeld Almere straks geen supermarkten meer zijn waar je tabak kunt kopen. Er komt namelijk een verbod voor de verkoop van tabak door supermarkten.

Verkooppunten

Op dit moment zijn er in Nederland circa 16.000 tabaksverkooppunten. Dat worden er 5.600 minder in 2022. In 2024 stopt de verkoop van tabak in circa 6.400 supermarkten. Hoeveel verkooppunten er in Almere verdwijnen is nog onduidelijk.

Toekomst

De staatssecretaris ziet een toekomst voor zich zonder sigaretten en tabak: “We vinden het nu een gek idee dat je ooit kon roken in de trein of een restaurant. Ik ben er van overtuigd dat we later ook zo zullen terugkijken op het kopen van sigaretten in een supermarkt”. Aan overal sigaretten kunnen kopen, komt volgens staatssecretaris Blokhuis in de toekomst een einde. “Daarmee wordt het voor rokers en ex-rokers makkelijker om de verleiding te weerstaan. Voor kinderen wordt het moeilijker om er überhaupt mee te beginnen. Met dit besluit en de koers die we hebben ingezet, voorkomen we heel veel onnodige sterfgevallen en medisch leed”.

Speciaalzaken

Op dit moment zijn er in Nederland zo’n 2.100 bemande tankstations die tabak verkopen en circa 1.600 tabak- en gemakszaken en speciaalzaken. In 2021 wordt onderzocht hoe de afbouw na 2030 het beste vorm kan krijgen, met aandacht voor de economische impact en regionale spreiding van speciaalzaken, zodat een volgend kabinet daarover kan besluiten.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant