54

”Voorlichting over lachgas juist nu, tijdens corona”

Op een druilerige zaterdagmiddag werd door vrijwilligers van de stichting Geen Drugs-Wel Leven bij het stadhuis een informatiepakket over drugsvoorlichting in de bus gedaan. Het pakket met daarin een brief is gericht aan burgemeester Franc Weerwind en wethouder van onderwijs Roelie Bosch. Vanwege de coronamaatregelen heeft de stichting er afgelopen zaterdag voor gekozen huis aan huis te flyeren in plaats van op straat flyers en boekjes uit te delen.

Aanpak

”In de brief werd de gemeente Almere geprezen voor haar voortvarende aanpak van de lachgasproblematiek in Almere, zoals het aan banden leggen van de verkoop en recreatief gebruik op straat”, zo schrijft de stichting. Tegelijkertijd pleit de stichting Geen Drugs-Wel Leven ervoor om nog meer te doen aan voorlichting.

Zorgen

“Wanneer je googelt op lachgas en Almere, kom je op de eerste twee pagina’s alleen al 22 aanbieders van lachgas tegen, die het met alle plezier aan huis komen bezorgen. Dat baart zorgen, want dat betekent waarschijnlijk dat het thuisgebruik nog steeds behoorlijk hoog is”, zo lieten vrijwilligers van de stichting eerder weten.

Stichting Geen Drugs-Wel Leven pleit daarom voor voorlichting. “Eerlijke en juiste voorlichting over lachgas en drugs in het algemeen. Niet met een verwijtend vingertje dat een jongere geen drugs zou moeten nemen, maar goede informatie over drugs, de werking op het lichaam en de hersenen, waarom het zo verslavend is, en wat de gevolgen op de langere termijn kunnen zijn”.

Geen Drugs-Wel Leven maakt zich zorgen over de toekomst van onze jeugd.

Gevolgen

Gerbrig Deinum, vrijwilligster bij de stichting legt uit waarom: “De gevolgen van drugsgebruik op de langere termijn worden vaak onderschat. Wanneer je psychosegevoelig bent kun je bijvoorbeeld jaren later een psychose krijgen. Met alle negatieve gevolgen voor jezelf en je omgeving. Van drugs als lachgas wordt vaak gezegd dat een paar keer geen kwaad kan, terwijl het meteen invloed heeft op je hersenen en je zenuwstelsel. Je hersenen heb je je hele leven nog nodig; daar wil je toch geen risico’s mee nemen?”

“Tegelijkertijd begrijpen we helemaal dat jongeren een beetje lol willen hebben, zeker in deze moeilijke corona-tijd. Daarom is goede voorlichting noodzakelijk, want als je weet wat er in je lichaam gebeurt, dan kun je beter onderbouwd de keuze maken of je dat ballonnetje wel of niet neemt.”

Internationale campagne

De voorlichtingscampagne van Geen Drugs Wel-Leven maakt deel uit van de internationale campagne Drug Free World, opgericht vanuit Scientology International. Kern van de campagne is een volledig lespakket met boekjes en korte filmpjes over verschillende soorten drugs.

Scientology oprichter L. Ron Hubbard verklaarde al in 1969 dat “dat drugs weleens het meest destructieve element zou kunnen worden voor onze samenleving.”

Gerbrig Deinum: “Kijken we naar Nederland, dan zien we de destructieve gevolgen van drugs overal om ons heen. Los van alle criminaliteit, milieuvervuiling en verharding van de onderwereld, zorgt drugs ook dichter bij huis voor kleine en grote drama’s. Denk daarbij alleen al aan de ruim 60 jongeren die een dwarslaesie hebben opgelopen na overmatig lachgasgebruik.”

Het nieuwe normaal

Stichting Geen Drugs-Wel Leven is van mening dat drugsgebruik niet zonder risico is en dat we af moeten van het idee dat het erbij hoort. Een van de belangrijkste manieren om deze trend te doorbreken is ervoor te zorgen dat drugs niet meer normaal wordt gevonden en dat jongeren kiezen voor een drugsvrij leven. Volgens Gerbrig is Zweden daarin een goed voorbeeld. “Daar lijkt na 25 jaar drugseducatie op scholen het tij nu te keren en zie je steeds meer jongeren die drugs niet meer cool vinden en juist voor een sportieve en gezonde leefstijl gaan.”

Focus

In Nederland wil de stichting zich vooral focussen op voorlichting aan de voorkant. Zo worden er bijvoorbeeld lezingen gegeven aan leerlingen die net naar de middelbare school zijn gegaan. Humorvolle lezingen, met een boodschap die de jeugd aan het denken moet zetten, en ze moet aansporen om voor een drugsvrij leven te kiezen.

Lees ook eens:

‘Geen Drugs-Wel Leven’ organiseert anti-lachgas actie in Almere

Foto

Brief door brievenbus stadhuis Almere. Door: Stichting Geen Drugs-Wel Leven (aangeleverd).

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant