D66 Almere vraagt aandacht voor studentenvereniging in de knel

D66 Almere heeft aan het college schriftelijke vragen gesteld over de nijpende situatie waarin de Almeerse studentenvereniging S.V.E.I.A. Endzjin zich bevindt. Door de coronacrisis blijven de studenten weg uit het sociëteitsgebouw, hierdoor vallen alle inkomsten weg en dreigt de huur niet meer betaald te kunnen worden.

Financieel zwaar

De studentenvereniging betaalt elke maand een huur van 1.800 euro. Dat wordt steeds lastiger vanwege de sluiting van de horeca. Door de coronamaatregelen krijgt de vereniging geen inkomsten meer uit de verkoop van drankjes. “We hebben geen omzet op dit moment en dat betekent dat we nog zes maanden vooruit kunnen, maar daarna wordt het een kritieke toestand”, vertelt Luuk Rietveld, preases van studentenvereniging [‘endzjin].

Almeerse studenten

“We werden getriggerd door de oproep die Endzjin deed op Facebook. Als fractie dachten we direct: hoe staat het er in deze corona-tijd eigenlijk voor met de Almeerse studenten? En dan met name hoe ze nu in verenigingsverband overleven. Dat was de aanleiding om in brede zin het college hierover te bevragen”, aldus Sven van der Burg, D66- raadslid met onderwijs in zijn portefeuille.

Bruisende stad

Sven van der Burg vervolgt: “Een bruisende studentencultuur maakt een stad, voor Almere vinden we dat heel belangrijk. Ook met het oog op de campus die in de binnenstad komt. Dat betekent levendigheid. De studentensociëteit dreigt definitief zijn deuren te moeten sluiten. Wellicht kan de gemeente een handje helpen. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan het rijksfonds voor corona, wellicht dat daar een mogelijkheid is voor een steuntje in de rug.”

Studentenstad

Almere heeft als New Town geen eeuwenoude traditie als studentenstad. Verschillende HBO-instellingen  zijn in de stad gevestigd waaronder Windesheim en Aeres.

Lees ook eens:

‘Deltaplan’ voor bouw extra sociale woningen

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.