65

Vanaf 28 november: TEAM FRANC kijkt naar kunst

Welke kunst kiest een uitvaartonderneemster, een energieadviseur, een zorgmedewerkster of een scholier? Inwoners van Almere bewijzen al 7 jaar dat kunst voor het grote publiek niet simpel hoeft te zijn. TEAM FRANC, een expo met meerstemmig curatorschap en burgemeester Franc Weerwind als team captain, biedt Almeerders een stoomcursus kunstkijken en –selecteren. In samenwerking met initiatiefnemer en curator Fleurie Kloostra stellen deze kersverse gastcuratoren een expositie samen met net afgestudeerd kunsttalent.

Voor iedereen

Dat kunst toegankelijk moet zijn om een groot publiek te bereiken is een misvatting. Dat blijkt elk jaar weer uit het succes van deze expo. TEAM FRANC is een belangrijk onderdeel van Corrosia’s missie om kunst en sociale ontmoeting te verknopen. Inwoners uit de stad Almere cureren zelf in samenwerking met professionals uit de kunstwereld. Zo bereiken thema’s als gendergelijkheid en diversiteit moeiteloos een groot publiek en komen er soms bij een expo wel 36 schoolklassen met dit werk in aanraking.

TEAM FRANC haalt experimentele kunst naar Almere, bereikt een breed publiek en investeert in toekomstige kunstharten. Kunstenaars komen vaak voor het eerst in Almere, er ontstaan vriendschappen voor het leven tussen kunstkiezer en kunstenaar, soms wordt er wat aangekocht en vaak is het een eerste keer dat ze hun werk buiten de academie presenteren.

Breed

Afstuderende kunstenaars van bijna alle academies in Nederland reageerden dit jaar op Corrosia’s open call. “We ontvingen inzendingen vanuit Groningen tot Breda, van design, games en architectuur tot schilderkunst, animatie en film”, schrijft Corrosia. “Almeerders Anja, Claartje, Dewi, Frans, Masja en Marco selecteerden op basis van vorm, emotie en herkenning. Thema’s als representatie en verbeelding speelden een belangrijke rol in hun keuze”.

Zo bestaat de tentoonstelling uit de kleurrijke portretten van Shreya de Souza (fotografie, Gerrit Rietveld Academie), die mensen uit de LHBTIQ+-gemeenschap vastlegde, abstracte naakten van Saulius Nuabaras (expanded painting, Gerrit Rietveld Academie) en magisch realisme van Jessica Nap (fotografie, KABK).

Kunst kijken

TEAM FRANC – Graduation Show 2020 opent op 28 november 2020 en is gratis te bezoeken tot 6 februari 2021 bij Corrosia Theater, Expo & Film. De tentoonstelling is gratis te bezoeken. Houd voor de opening, actuele openingstijden, rondleidingen en het registreren van een tijdslot de website in de gaten: www.corrosia.nl.

Foto

Door: Shreya de Souza, Welcome homo, 2020. (Uit persbericht).

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant