65

1Almere Overzicht: Van afval tot waterstof

Benieuwd naar het nieuws van afgelopen donderdag? Blik hieronder terug in een media-overzicht met nieuws uit Almere.

Geen Diftar

Als het aan de gemeenteraad ligt, komt er geen Diftar-systeem. Dat wordt door diverse lokale media gemeld na de gemeenteraad van gisteren. Diftar is één van de twee afvalsystemen die de gemeente kan kiezen om afval in te zamelen. Het systeem werkt met verschillende tarieven. Hoe meer afval een burger aanbiedt hoe hoger de afvalstoffenheffing zal zijn.

Een mogelijk alternatief is het zogenaamde PMD+ systeem. PMD+ staat voor plastic, metaal/blik, drinkpakken en restafval en is gebaseerd op nascheiding, waarbij huishoudens al deze afvalfracties in één gezamenlijke bak doen. Huishoudens betalen daarbij een vast tarief.

Lees ook eens:

Afvalstoffentarief vanaf 2021 omlaag voor eenpersoonshuishoudens

Prostituees

Een Almeerse huurder mag uit zijn woning aan de Rentmeesterstraat worden gezet. In zijn huis waren eerder prostituees aangetroffen. Dat gebeurde in het voorjaar toen de politie een bezoek bracht aan de man. Er waren toen vijf sekswerkers aan het werk. Zo is te lezen in een artikel van de regionale omroep. 

Toeslagenaffaire

De Gemeente Almere heeft een start gemaakt met het helpen van gezinnen die door de toeslagenaffaire van de Belastingdienst in de problemen zijn gekomen. Er hebben veertien gesprekken plaatsgevonden met gedupeerden. “We bekijken per geval naar wat er nodig is, niet alleen naar waar ze recht op hebben”, zegt wethouder Froukje de Jonge in een interview met de regionale omroep. “Daar waar dat niet helemaal binnen de regels kan, gaan we op zoek naar een manier om het toch te doen. Er is een ‘flex-budget’ van 30.000 euro voor dit soort situaties”.

Bodycams

Het college van burgemeester en wethouders wil dat handhavers in Almere worden uitgerust met Bodycams. Begin dit jaar vond er een proef plaats waarbij acht boa’s een camera kregen. Die proef heeft als uitkomst een positief resultaat.

Standbeeld

Er moet een standbeeld komen voor de Almeerse oud-topzwemster Enith Brigitha. Dat vindt podiumkunstenaar Mo Hersi. Bij Hersi heerste verbazing toen hij hoorde dat er nergens in Nederland een standbeeld is voor de topzwemster. En dat terwijl zij twee keer is uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar. Daarnaast kreeg zij als eerste gekleurde zwemster ooit een Olympische medaille. Het standbeeld wordt waarschijnlijk gemaakt door kunstenaar Patrick Mezas.

Waterstof

Een Almeers echtpaar maakt een documentaire over waterstof. De centrale vraag is: ‘Is waterstof hét alternatief voor gas om onze huizen te verwarmen?’. Het echtpaar maakt zich hard voor verduurzaming. Bedrijven, die zich daarmee bezighouden, krijgen van het echtpaar een podium. Tilly en Hans Scholtze hebben zelfs een speciale website waarop de nieuwe documentaire te bekijken is.

Lees ook eens:

Almere lanceert campagne #AlmereOntwapent

Kabinet trekt opnieuw extra geld uit voor onderwijs op afstand

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant