55

1Almere Stelling: ‘Een verbod op de verkoop van messen goed plan?’

Gemeenten, middelbare scholen, de politie en het Openbaar Ministerie (OM) werken nauw samen om jongeren en hun ouders bewust te maken van de risico’s van wapenbezit en -gebruik. De Gemeente Almere is één van de gemeenten die betrokken is geweest bij het opstellen van een actieplan. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft het plan nu naar de Tweede Kamer gestuurd. Dat deed hij samen met minister Dekker voor Rechtsbescherming en minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs.

Wapenbezit

“Met het actieplan slaan we de handen ineen tegen wapengeweld en -bezit onder jongeren”, aldus de minister. “Alle deelnemende partijen delen de norm dat wapenbezit en wapengebruik nooit normaal gevonden mogen worden en de ambitie om het wapenbezit onder jongeren te keren”. Maar is zo’n verbod te handhaven? En neemt het aantal steekincidenten dan daadwerkelijk af? Jongeren kunnen namelijk ook een mes uit de keukenlade pakken.

Wat vind jij?

Geef je mening en stem hieronder op de poll. Wil je reageren op de stelling? Je kunt je reactie kwijt via discussie.net (zie onderaan de pagina).

[democracy id=”56″]

Steekincidenten in Almere

In Almere blijkt er een toename te zijn van het aantal steekincidenten onder jongeren. Scholen geven zelfs aan dat geweld en intimidatie toeneemt. Politieke partijen in de raad, zoals de VVD en NIDA Almere willen dat er actie wordt ondernomen om iets te doen aan de jeugdcriminaliteit. Ook de PVV wil actie en gaf eerder aan dat in de vorm van een wapeninzameling te willen.

De VVD verzoekt de burgemeester in een motie om als tijdelijke maatregel scholen en overlastgevende plekken aan te wijzen als gebieden waar preventief gefouilleerd wordt, daadwerkelijk in deze gebieden preventief te gaan fouilleren en de gemeenteraad te informeren over de effecten van deze maatregel.

NIDA Almere wil dat scholen worden gestimuleerd en gefaciliteerd om te werken met onderwijsprogramma’s als de Transformatieve School. “Dit soort programma’s kunnen positief bijdragen aan het creëren van een blijvend veilige omgeving voor Almeerse jongeren in het PO-, VO- en MBO-onderwijs”, aldus de partij.

Foto

Actie #AlmereOntwapent. Foto door: Gemeente Almere.

Lees ook eens:

Almere lanceert campagne #AlmereOntwapent

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant