50

Politieke Markt: Komen er meer kooppanden voor winkeliers?

Vandaag vindt de 604de Politieke Markt plaats. Elke donderdagavond komt de gemeenteraad bijeen om te vergaderen over belangrijke thema’s in de stad. In dit artikel lees je meer over de thema’s van vanavond. De bijeenkomst is live te volgen via internet.

Kooppanden voor winkeliers

Respect!Almere wil dat er meer kooppanden komen voor winkeliers. De partij heeft eerder een motie ingediend. Vanavond wordt de motie besproken. René Eekhuis van Respect!Almere vindt dat door de hoogte van de huren het lastig is voor winkeliers een boterham te verdienen. “Dit kan beter en er moeten meer mogelijkheden zijn dan alleen de keuze van huur”, aldus het raadslid. Respect!Almere roept het college op om meer kooppanden te realiseren.

Naast deze motie worden ook andere moties besproken. Ook deze week wordt er namelijk aandacht besteed aan de nieuwe detailhandelsvisie.

Zo gaat het bijvoorbeeld over een motie van Leefbaar Almere. Ook die partij geeft aan dat de huurprijzen voor winkeliers als hoog worden ervaren. De partij vindt dan ook dat het zelf bouwen van een winkel met eventueel een (aantal) woning(en) daarboven een winkelier minder afhankelijk maakt van grote beleggers en vastgoedeigenaren. ”Het stelt bovendien winkeliers in de gelegenheid om een vermogen op te bouwen”, schrijft de partij.

Daarnaast gaat het ook over een motie van de Partij voor de Dieren. In die motie roept de partij op om kwaliteit in het winkelhart te creëren en horeca in te richten met gezond verstand. De partij vindt dat er meer gezonden eetgelegenheden moeten komen. Zij zien een opmars van fastfoodketens in Nederland, en ook in Almere.

Illegale boten

Twee fracties, Leefbaar Almere en Respect!Almere, hebben in de afgelopen tijd schriftelijk vragen gesteld over het handhaven van illegale boten in de passantenhaven van Almere Buiten. De fractie van Respect!Almere geeft hier nu via dit agendavoorstel een vervolg aan en heeft daarbij een aantal vragen aan het college.

**Update 30-10-2020: De wethouder heeft inmiddels reageert. “We zitten er bovenop en die twaalf boten moeten daar weg, maar dat vergt wel meer onderzoek”, aldus wethouder Froukje de Jonge.**

Speelhallen

Verder wordt de verordening voor speelhallen in Almere besproken. Doel van de verordening is het reguleren van kansspelen en tegengaan van verslaving en criminaliteit. Het college stelt voor de verordening uit 2003 te vervangen door een nieuwe verordening.

Woningbouw

Een ander belangrijk thema vanavond is de tijdelijke woningbouw. Er zijn vier locaties bekeken waar tijdelijke woningbouw mogelijk zou zijn: het Annapark, een locatie nabij bedrijventerrein De Binderij, een zone langs de Tussenring en de omgeving van openluchttheater Vis á Vis. Partijen D66, VVD en Leefbaar Almere vragen het college waarom maar één van de vier onderzochte locaties in haar ogen kansrijk is. Het zou gaan om de locatie bij het Annapark.

Almere voor iedereen

De moties van de PVV ‘Actieprogramma “Almere voor iedereen, door iedereen”’ en NIDA Almere ‘Almere Stad van Compassie: “Wat jij niet wilt dat jou wordt aangedaan, doe dat ook een ander niet aan”’, worden ook besproken.

Lees ook eens:

”Almere moet een stad van compassie worden”

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant