91

Restaurant New Town in Almere decor voor nieuwe VPRO-serie

De jaren negentig waren de hoogtijdagen van de Chinees-Indische restaurants. Waar je ook vandaan komt: er was altijd zo’n eethuis in de buurt. Foe yong hai was populair bij arm en rijk. Maar hoe is die succesformule ontstaan? Waarom houden Nederlanders zo van ‘De Chinees’? In één van de afleveringen van de nieuwe VPRO-serie ‘Een programma over de jaren negentig’ wordt er antwoord gegeven op die vragen. De opnames vonden grotendeels plaats in Chinees Kantonees restaurant New Town in Almere Buiten.

Serie

Voor ‘Een programma over de jaren negentig’ haalt de VPRO presentator Henny Huisman uit de ijskast. Henny Huisman is in de achtdelige serie over de nineties het historisch geweten. Vanuit een Chinees-Indisch restaurant in Almere interviewt Marijn Frank de hoofdrolspelers van het decennium. Heroïneverslaafden. Panfluiters. Penvriendinnen. En Captain Jack.

Geschiedenis

‘Een programma over de jaren negentig’ staat met één been in de moderne tijd en met het andere been in het verleden. Een feest van herkenning voor iedereen boven de dertig en een bron van verbazing voor iedereen die jonger is. Absurditeit, hilariteit, maar ook ontroering kleuren de serie. Een geschiedenisprogramma zoals je het niet eerder zag.

Andere afleveringen

Naast de aflevering over de hoogtijdagen van de Chinees-Indische restaurants, gaat het ook over Eurodance, het straatleven, de Gabber, Bosnië, de analoge tijd, het lichaam en erotiek. Ook in die afleveringen is New Town in Almere het decor waarbij de huiszanger van het restaurant, Gary Hui, regelmatig zijn talent uitoefent in het programma.

Een programma over de jaren negentig is vanaf donderdag 29 oktober wekelijks om 21.45 uur te zien bij de VPRO op NPO 3.

Foto

‘Een programma over de jaren negentig’. Foto door: Diederick Bulstra.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant