52

Dak- en thuislozen tijdelijk ondergebracht in containerdorp

De opvang van dak- en thuislozen vindt normaal gesproken plaats op locaties waar meestal stapelbedden staan en mensen een slaapkamer delen. Dat is in deze tijd van corona anders. In verband met de landelijke maatregelen tegen de verder verspreiding van het coronavirus kon dat sinds medio maart 2020 niet meer. In Almere is daar iets op gevonden: een containerdorp voor dak- en thuislozen in de stad. Maar hoe lang blijft het nog zo?

Tijdelijk

Om besmettingen in de maatschappelijke opvang van dak- en thuislozen in Flevoland te
voorkomen is door het Regionaal Beleidsteam (RBT) van de Veiligheidsregio eind maart 2020
het besluit genomen tot het realiseren van een tijdelijke opvanglocatie. In overleg met de
verantwoordelijke wethouders van de regio en Leger des Heils werden 45 extra containerwoningen geplaatst aan de Wisselweg in Almere. Deze werden op 24 april 2020 in gebruik genomen. Dit
‘containerdorp’ zou minimaal een halfjaar blijven staan; afhankelijk van hoe het coronavirus zich
zal ontwikkelen.

Verlengd

Het college heeft laten weten dat de periode verlengd is. Dit is waarschijnlijk voor nog eens een paar maanden. Dat hangt mede af van het virus. Buurtbewoners zouden daarvan op de hoogte zijn gebracht.

Verheugd

Diverse partijen in de gemeenteraad hebben blij gereageerd op deze tijdelijke oplossing. Toch is er de vraag: waarom is de gemeenteraad niet geïnformeerd over deze verlenging? “Wat ons betreft blijven die containerwoningen staan zolang dit nodig is”, zegt raadslid Hassan Buyatui (NIDA Almere). “Mits dat de buurtbewoners tevreden zijn met de beheersmaatregelen die het college heeft kunnen treffen of zal treffen. Waar we niet blij mee zijn, is het feit dat de raad niet is geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen rond de maatschappelijke opvang van dak- en thuislozen in Almere”.

Communicatie

Het is niet de eerste keer dat raadsleden aangeven niet geïnformeerd te zijn door het college van burgemeester en wethouders. Raadsleden zien graag dat er beter gecommuniceerd wordt. In dit geval kan de raad dan een eigen oordeel vellen over bijvoorbeeld het voortbestaan van het ‘containerdorp’ aan de Wisselweg. Raadslid Buyatui heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld.

Lees ook eens:

Wat heeft Almere aan een motie van treurnis?

Foto

Ter illustratie.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant