60

Nieuwe Almeerse straten worden vernoemd naar strijders tegen slavernij

Toekomstige straten in Almere worden vernoemd naar bijzondere mensen uit andere culturen. Eerder diende raadslid Hassan Buyatui (NIDA Almere) daarvoor een motie in. Het college stond er toen al gelijk positief tegenover. “Het verleden van Almeerders is veel breder dan het verleden van Nederland. Dat zie je nog onvoldoende terug in bijvoorbeeld straatnamen”, zegt wethouder Froukje de Jonge tegen de regionale omroep. Daarom komt het college nu met het voornemen.

Nieuwe straten

Almere krijgt er de komende 10 jaar waarschijnlijk 24.500 nieuwe woningen bij. Dat betekent dat er ook heel wat nieuwe straten en wijken ontstaan. “Straatnamen vernoemen naar personen die streden tegen slavernij en koloniale overheersing in Suriname en de Nederlandse Antillen is een manier om de effecten van deze geschiedenis, die tot op de dag van vandaag ook in de Almeerse samenleving zichtbaar zijn, te verzachten”, aldus Buyatui in de motie.

Diversiteitsweek

De bekendmaking van dit voornemen komt niet zomaar uit de lucht gevallen. Deze week is het diversiteitsweek. De gemeente gebruikt deze week als aftrap voor het actieprogramma ‘Almere voor iedereen, door iedereen.’

Anton de Komplein?

Anton de Kom was één van die Surinaamse verzetsstrijder. In Amsterdam Zuidoost is er een plein naar hem vernoemd. Het is een voorbeeld van de wegen en pleinen die naar hem vernoemd zijn. Wellicht dat ook Almere straks een Anton de Komstraat, weg of plein heeft.

Lees ook eens:

”Nieuwe Almeerse straten moeten vernoemd worden naar strijders tegen slavernij”

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant