Het stationsgebied in het centrum van Almere wordt grondig vernieuwd. Volgens de gemeente is het de hoogste tijd voor vernieuwing. Het gebied wordt afgestemd op de wensen van de reiziger van deze tijd.

Kwaliteit

“De inzet is om de toegankelijkheid, de kwaliteit en belevingswaarde van het station Almere Centrum en de directe omgeving – inclusief het bus-, stations- en Mandelaplein – te verbeteren”, zo meldt de gemeente Almere. “De stationsomgeving krijgt een duurzame metamorfose naar een uitnodigende en sfeervolle entree van de stad, met voldoende capaciteit en voorzieningen voor het groeiend aantal reizigers”.

Een ander station

“Station Almere Centrum is een station met unieke architectonische elementen”, zegt Sebastiaan de Wilde, directeur stations bij NS. Bijzonder is onder andere de kapconstructie. “Die elementen willen we graag behouden, maar we kunnen er niet omheen dat het station een kind is van zijn tijd. Het is logisch dat we na ruim 30 jaar toe zijn aan een volwassen station. Dat betekent nieuwe fietsenstallingen en OV-fietsen, dat we de technische staat van het station verbeteren en dat de hal een mooie upgrade krijgt met voorzieningen van deze tijd. Zodat Almere Centrum een plek wordt waar reizigers graag komen, van vroeg tot laat”.

Toegangspoort

“De stationsomgeving is dé toegangspoort voor reizigers en bezoekers die met het openbaar vervoer naar Almere komen en daarmee één van de belangrijkste entree van onze stad”, vertelt wethouder Maaike Veeningen (economische ontwikkeling). “De vernieuwing past naadloos in onze ambitie om het stadscentrum levendiger en aantrekkelijker te maken. Net als de 7 andere pleinen in de stad krijgt het stationsplein een metamorfose waarin plek is voor wonen, winkels, uitgaan, cultuur, recreatie en meer groen”.

Wethouder Jan Hoek van regionale mobiliteit kan dat beamen: “Het wordt straks een fijne plek om Almere binnen te komen of een reis te beginnen”. Volgens hem wordt station Almere Centrum een aantrekkelijke entree voor de stad en OV-knooppunt voor de regio.

Flevolijn

Station Almere Centrum ligt aan de Flevolijn. Die lijn is in 1982 aangelegd om Almere en Lelystad – de twee nieuwe steden in Flevoland – te verbinden met de Randstad. Station Almere Centrum is geopend in 1987. Momenteel is Almere de achtste gemeente van Nederland en telt ruim 200.000 inwoners. Station Almere Centrum is het grootste intercitystation aan de Flevolijn en heeft daarmee een belangrijke functie in het openbaarvervoernetwerk van de stad, regio en tussen Noord Nederland en de Randstad. In de komende twintig jaar komen daar naar verwachting nog tienduizenden reizigers bij.

Voor de coronacrisis telde het station bijna 30.000 in- en uitstappers per dag. Het aantal reizigers zal naar verwachting de komende jaren nog verder toenemen door de groei van Almere, de inzet van een snelle intercity verbinding en de geplande uitbreiding van het vervoersnetwerk van de randstad.

Ingrijpende verbouwing

De gemeente Almere, Provincie Flevoland, ProRail en de NS zijn de samenwerking aangegaan om in de periode tot 2022 het station en de stationsomgeving ingrijpend te verbouwen. De werkzaamheden beginnen vanaf maandag 5 oktober 2020.

De ontwikkeling van het stationsgebied eindigt niet in 2022. Ook daarna werkt de gemeente verder aan de ontwikkeling van het Stationskwartier, het grotere gebied om het station.

Foto

Een indruk van de nieuwe stationsomgeving in het centrum van Almere. Foto: Aangeleverd door Gemeente Almere.

Lees ook eens:

“Almere gaat voor een echte binnenstad”

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Comments are closed.