62

‘Iedereen voorzien in voedselbehoeften is een recht’

De voedselbanken in Nederland verwachten een enorme stijging van het aantal cliënten, maar ziet tegelijkertijd haar voorraad slinken. Dat meldt Het Parool. In Almere zijn de effecten van de stijging al zichtbaar. In vergelijking met de periode voor de coronacrisis maken op dit moment zo’n 14 procent meer huishoudens gebruik van de voedselbank.

Blijf alert

NIDA Almere heeft een motie ingediend. De partij roept het college van burgemeester en wethouders op om alert te blijven. “We zijn van oordeel dat ook tijdens de coronacrisis het voorzien in basale voedselbehoeften een recht is voor iedereen. Wie dat niet zelf kan, hoort door de overheid geholpen te worden”, vertelt NIDA-raadslid en fractievoorzitter Hassan Buyatui.

De partij wil dat het college van burgemeester en wethouders eventueel in gesprek gaat met de Voedselbank Almere om te kijken waar de gemeente de Voedselbank kan faciliteren. Inwoners komen in aanmerking voor noodhulp als zij minder dan 230 euro per maand vrij te besteden hebben. Dit bedrag wordt per extra volwassene met 95 euro en per kind met 15 euro opgehoogd. Dit zijn landelijke richtlijnen die voedselbank Nederland hanteert.

Meer initiatieven

Naast de Voedselbank Almere zijn er meerdere initiatieven in de stad die Almeerders zo goed mogelijk proberen bij te staan om ze aan voedsel te helpen. Almeerders die om wat voor reden dan ook tussen wal en schip vallen, worden uiteindelijk door een aantal kleine noodhulporganisatie in de stad aan voedsel geholpen.

Meer subsidie

“Met de Voedselbank Almere hebben we als gemeente wel een subsidierelatie, maar met deze noodhulporganisaties niet”, aldus Buyatui. “Door de huidige coronacrisis neemt de druk op deze initiatieven helaas alleen maar toe. Het is daarom zaak om ervoor te zorgen dat extra aanvragen voor voedselvoorzieningen als gevolg van de huidige coronacrisis allemaal tijdig worden geaccepteerd”.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant