53

Politieke Markt: Rookvrij Almere, kraanwater en betaalbare villawijken

Donderdagavond kwam de gemeenteraad bijeen tijdens de 600ste Politieke Markt. Er werd onder andere gesproken over het betaalbaar wonen in Almeerse villawijken, een Rookvrij Almere, het drinken van kraanwater en subsidie voor vervangen van fietsbruggen.

De Politieke Markt was live te volgen via internet. De vergadering van de gemeenteraad is terug te bekijken via de website van de gemeente Almere.

Betaalbare villawijk

De PvdA in Almere start opnieuw de discussie over betaalbare huizen in villawijk Overgooi bij Almere Haven. Dat bleek gisteren tijdens de Politieke Markt. De partij waarschuwt voor gevolgen van het project BOSS van projectontwikkelaar B.V. Timpaan Proportie. De projectontwikkelaar wil binnen het project forse kavels verkopen bij het Cirkelbos aan het Gooimeer. Kopers kunnen dan wonen in het bos op een stuk kavel van minimaal 1.500 vierkante meter. De PvdA vreest voor hoge kosten, omdat het project toekomstige plannen voor Overgooi in de weg kan zitten.

Vervangen fietsbruggen

De gemeente Almere krijgt 2,5 miljoen euro subsidie om twee fietsbruggen op het Spoorbaanpad te vervangen. Het geld is afkomstig van de landelijke overheid en de provincie Flevoland. De bruggen naast het spoor over de Hoge en de Lage Vaart zijn op dit moment onveilig. De bruggen zijn namelijk te smal voor de grote groepen fietsers die er dagelijks gebruik van maken.

Rookvrij Almere

Donderdagavond werd de motie van NIDA Almere besproken over een Rookvrij Almere. Ook ging het over het verbod op alcoholreclames in de stad. De partij wil dat het college een verkenningsonderzoek laat uitvoeren om rookvrije zones in de stad in te richten. Er moet vooral worden gekeken of de uitbreiding van het rookverbod op openbare speeltuinen en buitensportvelden haalbaar en te handhaven is. Daarnaast verzoekt NIDA Almere het college om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om tot een verbod op alcoholreclame te komen. Zo’n verbod sluit goed aan op het Alcoholmanifest uit 2016.

Lees ook eens:

NIDA Almere wil verbod op alcoholreclame en een Rookvrij Almere

Kraanwater

Op woensdag 23 september 2020 organiseerden de Nederlandse drinkwaterbedrijven gezamenlijk Nationale Kraanwaterdag. Basisscholen en bso’s uit onder andere Almere werden opgeroepen om op deze dag aandacht te besteden aan kraanwater als duurzame en gezonde dorstlesser.

Motie

De Partij voor de Dieren in Almere kwam deze week met de motie waarin het drinken van kraanwater moet worden gestimuleerd. De partij geeft aan dat het Nederlandse kraanwater tot het beste van de wereld behoort. “Het is 1.000 keer zo goedkoop als water uit een fles en minstens 400 keer minder belastend voor het milieu”, aldus de partij. “Kraanwater is gezonder dan frisdrank en andere gesuikerde dranken”.

Watertappunten

De partij wil dat het college scholen oproept om vooral gebruik te maken van de nieuwe subsidieregeling van het ministerie van Volksgezondheid. Basisscholen konden al eerder subsidie aanvragen voor een watertappunt. Ook wil de partij dat er met netwerkpartners van Gezond in Almere en ondernemers, buurthuizen en verenigingen openbaar toegankelijke watertappunten gerealiseerd worden.

Gezond voedsel

De partij kwam ook nog met een tweede motie: ‘Stimuleer gezond voedsel in Almere’. De partij wil dat het college een overzicht maakt van het percentage van horecagelegenheden dat gezond, plantaardig en lokaal voedsel in Almere aanbiedt.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant