59

NIDA Almere wil verbod op alcoholreclame en een Rookvrij Almere

NIDA Almere wil een verbod op alcoholreclame in de stad. Dat schrijft de partij in een motie. Ook heeft de partij een motie ingediend over een ‘Rookvrij Almere’. De partij heeft de moties ingediend in voorbereiding op het nieuwe gemeentelijk gezondheidsbeleid. ‘Gezond in Almere’ is één van de opgaven in het coalitieakkoord van de huidige partijen in het college. Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad donderdagavond om input gevraagd.

Alcoholreclame

Gezond in Almere wordt een lokaal preventieakkoord: “Zo’n lokaal preventieakkoord richt zich onder anderen op het terugdringen van problematisch alcoholgebruik. Ondertussen hangt de publieke ruimte vol met reclame, promotie ten behoeve van het normaliseren van alcoholgebruik. Dit is strijdig. Preventie betekent voorkomen. Dat is iets anders dan werken vanuit een verslavingsbeleid”, zegt fractievoorzitter Hassan Buyatui van NIDA Almere.

Alcoholmanifest

NIDA Almere verzoekt het college om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om tot een verbod op alcoholreclame te komen. Zo’n verbod sluit goed aan op het Alcoholmanifest uit 2016. Het manifest was van twaalf landelijke en regionale gezondheidsorganisaties die dagelijks te maken hebben met de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik.

“We willen vooral onze jongeren in bescherming nemen. Verschillende organisaties wijzen ons op de schadelijke gevolgen van en de gevoeligheid van vooral jongeren voor alcoholreclame”, vertelt Buyatui. “Er is namelijk gebleken dat minderjarigen de voor volwassenen bedoelde alcoholreclame ook aantrekkelijk vinden en dat zij evengoed door deze reclames bereikt worden. We kunnen geen alcohol verbieden; dat willen we ook niet. Wat we wel willen en kunnen doen, is het verbieden van alcoholreclame in de openbare ruimte”.

Rookvrij Almere

Daarnaast wil de partij dat het college een verkenningsonderzoek laat uitvoeren om rookvrije zones in de stad in te richten. Er moet vooral worden gekeken of de uitbreiding van het rookverbod op openbare speeltuinen en buitensportvelden haalbaar en te handhaven is.

NIDA Almere vindt dat alle voorzieningen in de publieke ruimte, zoals (sport)parken, sportaccommodaties en openbare speeltuinen, zo snel mogelijk rookvrij dienen te worden. “Het college dient de daad bij het woord te voegen en extra in te zetten op een Rookvrije stad”, zo schrijft de partij in de motie.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant