62

Extra geld voor theatergezelschappen en muziekensembles

Het Fonds Podiumkunsten krijgt van het kabinet 15 miljoen euro om te verdelen onder theatergezelschappen. Dat meldt NRC Handelsblad. Het bericht is goed nieuws voor theatergroepen Suburbia en Vis à Vis. De Almeerse organisaties binnen de podiumkunsten dreigden buiten de boot te vallen voor een subsidie van het fonds. Alleen het jeugdtheater kwam in aanmerking voor een subsidie.

Boosheid

Wethouder Hilde van Garderen liet in augustus weten dat de ‘Basis onder de culturele infrastructuur van de podiumkunsten in Almere dreigt weg te vallen’. Zij was dan ook boos en geschrokken nadat veel Almeerse organisaties te horen kregen dat zij geen steun zouden krijgen van het fonds. “Als dit zo doorgaat, dan betekent dit dat er geen professioneel theater voor volwassenen meer gemaakt zal kunnen worden”, vertelt wethouder Hilde van Garderen.

Van Garderen was niet de enige die perplex stond. Eind augustus stuurden meer dan duizend podiumorganisaties en kunstenaars een brandbrief aan de leden van de Tweede Kamer en minister Van Engelshoven (OCW).

Regionale spreiding

Het kabinet investeert alsnog (bijna) het benodigde bedrag. Er komt binnen de 15 miljoen euro zo’n 2 miljoen euro beschikbaar voor cultuurarme regio’s in onder andere Flevoland. Almere dreigde zo’n regio te worden.

Foto

Vijand van het Volk. Uit archief. Door: Suburbia.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant