Het gebouw ExtraVert aan het Baltimoreplein in Almere Buiten krijgt een nieuwe functie. Het wordt een heus cultuurhuis. Dat meldt de gemeente Almere. Eerder werd ook bekend wie het ontwerp mag leveren voor het nieuwe speelkunstwerk op het plein.

Crisis

Het plan voor een cultuurhuis is niet nieuw. Het gebouw ExtraVert is ooit bij de ontwikkeling al bedoeld als cultuurhuis. Het initiatief kwam deels van de grond. Volgens de gemeente kwam dat door de gevolgen van de vorige financiële crisis. Alleen de huisvesting van de bibliotheek, een dansschool en het Erfgoedhuis zijn er uiteindelijk gekomen.

Nu wil de gemeente dat er alsnog een cultuurhuis komt. De gemeente wil daarvoor leegstaande horecaruimten aankopen. Zo ontstaan er flexibele zaal- en atelierruimten met ondersteunende horecamogelijkheden. “Door deze aankoop krijgt het cultuurhuis letterlijk voet aan de grond aan het Baltimoreplein en ontstaat een grote plint met aantrekkelijke uitstraling naar het plein”, laat het college weten.

Forse aanpak

Alle delen van dit plein worden fors aangepakt: het hotel is in aanbouw, de parkeerplaats voor de Action wordt op termijn ontwikkeld, de openbare ruimte inclusief busbaan worden vernieuwd, er komt een bijzonder speelkunstwerk en de onderdoorgang en uitstraling van het station worden aangepakt. Wat overblijft is het gebouw ExtraVert dat grotendeels eigendom is van de gemeente. Het gebouw ligt strategisch aan het intercity station in het hart van het centrum van Almere Buiten.

Het Baltimoreplein is volgens de gemeente Almere één van de belangrijkste uitdagingen voor de stedelijke vernieuwingsopgave van Centrum Almere Buiten.

Lees ook eens:

Baltimore Bend nieuwe eyecatcher van Baltimoreplein

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Comments are closed.