50

Aandeel gescheiden inwoners in Flevoland toegenomen tot 8,2%

In Flevoland is het aantal gescheiden inwoners dit jaar toegenomen tot 8,2% (7,4% in 2010). Dat blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ook in Almere (9%) is het percentage gescheiden inwoners relatief hoog.  Lelystad spant de kroon: met een percentage van 9,8% heeft de provinciale hoofdstad het hoogste percentage gescheiden inwoners.

Overal stijging

Opvallend genoeg nam het aantal gescheiden inwoners de afgelopen tien jaar in alle Flevolandse gemeenten toe. De gemiddelde stijging komt hier neer op 0,8%. Wel zijn er gemeentelijke verschillen binnen de provincie. De grootste stijging is te zien in Dronten (+1,6%), gevolgd door Zeewolde (+1,3%). De kleinste stijging vond de afgelopen tien jaar plaats op Urk (+0,5%).

Binnen Flevoland wonen – relatief gezien – de meeste gescheiden mensen in Lelystad. In de gemeente is namelijk 9,8% van de inwoners gescheiden. Ook in Almere (9%) is het percentage gescheiden inwoners relatief hoog. Op landelijk en op provinciaal niveau is het scheidingspercentage het laagst op Urk: hier is ‘slechts’ 1,8% van de inwoners gescheiden.

Grote verschillen

Het aandeel gescheiden inwoners ligt landelijk op 7,8%. Wel zijn er verschillen per provincie te ontdekken. Zo zijn Flevolanders met een scheidingspercentage van 8,2% bovengemiddeld vaak gescheiden. Limburg heeft het grootste aandeel gescheiden inwoners met een percentage van 8,7%. Overijssel kent juist het kleinste aandeel gescheiden inwoners (6,7%).

Gevaar

Een groot gevaar in al die scheidingen zit ‘m vooral in het afhandelen van administratieve zaken. “Bij een scheiding komt er veel op mensen af; emotioneel maar ook financieel”, aldus Independer. “Wij merken dat we vooral vrouwen aan de telefoon krijgen die verbijsterd zijn als zij na de scheiding een autoverzekering op eigen naam afsluiten, en dan een torenhoge premie gepresenteerd krijgen”.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant