Het is een ongewone combinatie tijdens een concert: piano, saxofoon en viool. Toch is er volgende week van te genieten tijdens een concert in Almere Buiten. Op 18 september 2020 vindt er namelijk een concert plaats aan de Makassarweg 80 in Almere Buiten. Het concert is één van de vele concerten in de reeks van Nieuw Podium Klassiek Almere.

Trio

VIGMA-solisten, het moderne kamermuziektrio, is drie jaar geleden opgericht in Amsterdam. Alle drie de musici studeerden af aan het Tsjaikovski Conservatorium in Moskou en later ook aan het Conservatorium van Amsterdam. Violist Igor Ruhadze, saxofonist Vitaly Vatulya en pianiste Maria Nemtsova zullen naast de première van ‘De Joodse Bruiloft’ ook een bijzonder werk van Russell Peterson uitvoeren, dat uit vier delen bestaat. Elk deel vertegenwoordigt een stijl van een andere componist: Ravel, Maslanka, Beethoven en Shostakovich.

Concertgebouw

Op 2 oktober a.s. brengen de VIGMA-solisten een wereldberoemd werk van componist Boris Pigovat in première in het Concertgebouw Amsterdam – “De Joodse Bruiloft”. Dit werk was geïnspireerd door een bijzondere ontmoeting tussen de componist en saxofonist Vitaly Vatulya tijdens een concert in één van Israëls kleine dorpjes. In het kader van het project “Music for Peace” bracht Vitaly met zijn verbazingwekkende saxofoon-timbre muziek naar de plekken waar het wonen in een schuilkelder de norm is. Ondanks de huidige situatie is hij speciaal voor deze première uit Moskou overgevlogen om samen met de VIGMA-solisten voor u op te kunnen treden.

Tijdens het concert op 2 oktober, spelen de musici naast de Nederlandse première van Pigovat ook trio´s van Peterson en Eychenne, twee werken gewijd aan het verleden, gecomponeerd speciaals voor dit bijzondere combinatie van instrumenten: viool, saxofoon en piano.

Het Trio van Russell Peterson (1969), een ervaren klassieke-/ jazz saxofonist, fagottist en componist, draagt de titel Tribute Trio. In de vier delen genaamd Ravel, Maslanka, Beethoven en Shostakovich worden de unieke emotionele kanten van hun muziek met de persoonlijke smaak van Peterson verbonden.

Daarna zal “Cantinlène et dance” worden uitgevoerd – geschreven door een Algerijnse componist, Marc Eychenne (1933). Dit is één van de bekendste én mooiste van zijn kamermuziek composities. Het laat eerst een melancholische cantilène horen waarna een flitsend en energieke dans klinkt.

Waar en wanneer?

VIGMA-Soloists (piano, viool, saxofoon) is te bewonderen in het gebouw van De Wegwijzer aan de Makassarweg 80 in Almere. Concert: 20:00 — 21:00 uur. Informatie en de tickets zijn te verkrijgen via de website van Nieuw Podium Klassiek Almere.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Comments are closed.