57

Politieke Markt: Overheid wil geen 8 miljoen euro uitgeven voor nieuwe Campus Almere

Gisteren vond de Politieke Markt plaats op het stadhuis. Tijdens de Politieke Markt komt de gemeenteraad bijeen om te praten over thema’s die spelen in de stad. De besprekingen zijn terug te bekijken via internet. Hieronder een kleine samenvatting van opmerkelijke nieuwtjes uit de Almeerse politiek.

Geen 8 miljoen

De landelijke overheid wil geen 8 miljoen euro uitgeven aan de bouw van een nieuwe campus in Almere. Dat bleek gisteravond tijdens de Politieke Markt. Ook de bouw van 1100 woningen in het stadscentrum wordt niet gesubsidieerd door de overheid. Het is onduidelijk wat de gevolgen zijn van de afwijzing.

De gemeente hoopte gebruik te kunnen maken van de één miljard euro die door de overheid beschikbaar werd gesteld om de woningbouw in Nederland een impuls te geven. Het geld gaat nu naar onder meer Alkmaar, Breda, Enschede, Deventer en Harderwijk

Geluidswal bij A6

Leefbaar Almere heeft een motie ingediend over geluidswerende maatregelen langs de A6. De motie werd gisteren besproken. Leefbaar Almere wil dat, bij de uitwerking van de mobiliteitsvisie, aandacht wordt besteed aan geluidswerende maatregelen langs de A6. “Hierbij rekening te houden met de wensen van bewoners, die in eerdere participatietrajecten aangegeven hebben graag tegen een groen (groen als in beplanting, niet als in groen geverfd) talud aan te willen kijken”, aldus de partij.

‘Bouwhoogte niet naar 24 meter’

De PVV heeft een motie ingediend over de bouwhoogte bij de Ambachtsmark in Almere Haven. De partij wil niet dat de bouwhoogte van 15 naar 24 meter gaat. “De PVV fractie is van mening dat zonder nadere toelichting, die ontbreekt, onbegrijpelijk is waarom de nog in 2015 vastgestelde kaders nu zouden moeten wijken om een ontwikkeling mogelijk te maken”, schrijft de PVV. In 2015 werd de maximale bouwhoogte vastgesteld op 15 meter. “De PVV-fractie vindt de nieuwe bouwhoogte daarnaast niet passend bij het karakter van Almere Haven waar hoogbouw beperkt is tot enkele locaties aan het Gooimeer. Het toestaan van een bouwhoogte van 24 meter op deze locatie is het begin van het eind van het geliefde dorpse karakter van Haven”, aldus de partij.

Fiets in de bus

Leefbaar Almere heeft een motie ingediend over het mogen meenemen van een fiets in de bus na zonsondergang. De partij wil mogelijkheden onderzoeken om de fiets mee te nemen in de bus na de avondspits en het resultaat hiervan terug te koppelen aan de gemeenteraad. Niet iedere fietser voelt zich even veilig. Dit zou een oplossing kunnen zijn. De raad heeft er gisteravond over gesproken.

Milieuzones

Komen er milieuzones in Almere? Veel grote steden hebben al milieuzones. Almere nog niet. De Partij voor de Dieren, PvdA en de SP willen milieuzones. Milieudefensie en de Rijksuniversiteit Groningen concludeerden eerder dat de luchtkwaliteit in Almere onder de maat is en dat in grote delen van de stad niet voldaan wordt aan de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie. Volgens de partijen moet het college onderzoeken wat effectieve Almeerse maatregelen kunnen zijn om de luchtkwaliteit in Almere te verbeteren, waaronder de mogelijke van het invoeren van milieuzones.

Nieuwe ontwikkelingen Overgooi

Deze week heeft de PvdA een motie ingediend over de ontwikkelingen in de wijk Overgooi in Almere Haven. De private ontwikkelaar Timpaan B.V. heeft aangekondigd dat zij kavels wil aanbieden in fase vijf van Overgooi. De PvdA ziet dit als directe concurrentie voor de verkoop van gemeentekavels en vraagt zich af welke gevolgen dit heeft voor de verkoop van gemeentelijke kavels in fase twee van Overgooi. Daarnaast maakt de PvdA zich zorgen over de ontwikkeling dat nu aan beide uiteinden van Overgooi villa’s van de grootste categorie worden gebouwd. “We zijn bang dat dit andere ontwikkelingen in de toekomst in de weg zal zitten. Wij willen graag van het college weten wat haar lange termijn visie is voor Overgooi en welke ontwikkelingen wel en niet wenselijk zijn om die visie te bewerkstelligen”, zo schrijft de partij.

Groot verlies voor Almeerse cultuursector

Deze week werd bekend dat de cultuursector in Almere flink leidt onder de coronacrisis. De verwachting is dat de verliezen voor de Almeerse cultuursector in de periode tot 31 december 2020 oplopen tot 2,8 miljoen euro. Dat blijkt uit een brief van het college aan de gemeenteraad. “Wij zetten alles op alles om onze instellingen door deze moeilijke tijd te loodsen”, schrijft het college.

Terugkijken

Bekijk de bijeenkomst van de gemeenteraad en een volledig overzicht van alle onderwerpen die gisteravond besproken zijn op de website van de gemeente Almere.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant