Wethouder Roelie Bosch van Onderwijs heeft woensdag het Almeers Taalakkoord ondertekend. Dat deed zij samen met vertegenwoordigers van verschillende Almeerse organisaties.

Moeite met lezen en schrijven

In Almere heeft naar schatting 13% tot 16% van de volwassenen tussen de 18 en 65 jaar moeite met lezen en schrijven en is er sprake van laaggeletterdheid. Dat betekent dat 1 op de 9 Almeerders moeite heeft met het invullen van formulieren, het begrijpen van officiële brieven, het reizen met het openbaar vervoer, het begrijpen van een medicijnbijsluiter en/of het begrijpen van veiligheidsinstructies op het werk. Dit maakt deze mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond. Met het Taalakkoord spreken lokale organisaties met elkaar af om zich extra in te zetten voor het terugdringen van laaggeletterdheid in Almere en om daarbij samen te werken.

Actie

Met het Taalakkoord spreken lokale organisaties met elkaar af om zich extra in te zetten voor het terugdringen van laaggeletterdheid in Almere en om daarbij samen te werken. De Nieuwe Bibliotheek en De Schoor hebben hiervoor in 2019 het initiatief genomen.

Quiz

Wilt u als Almeerder helpen met het terugdringen van laaggeletterdheid? Hoe staat het met laaggeletterdheid onder jongeren? Wat is de situatie in Almere? Test uw kennis op https://doemeemettaal.nl/quiz en/of meld u aan als taalvrijwilliger.

Deelnemende organisaties

De organisaties die deelnemen aan dit taalakkoord zijn: De gemeente Almere, De Nieuwe Bibliotheek, De Schoor, Humanitas, VMCA, Kindercentrum Ikky, het Jonge Kind Centrum, Prago, IVIO-opleidingen, het ROC van Flevoland, Vitree, Stichting Lezen & Schrijven, Leerwerkloket Flevoland, het UWV en SeniorLive.

Organisaties die zich willen aansluiten bij het Taalakkoord kunnen contact opnemen met De Nieuwe Bibliotheek of De Schoor.

Foto

Wethouder Roelie Bosch bij ondertekening Taalakkoord. Aangeleverd door: De Schoor. Foto door: Barbara Veres.

Lees ook eens:

Aandacht voor laaggeletterdheid Almere in de Week van Lezen en Schrijven

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Comments are closed.