‘’Samen zijn. Is samen lachen, samen huilen. Leven door dichtbij elkaar te zijn’’, zingt Willeke Alberti. Samen zijn is iets waar veel mensen een grote waarde aan hechten. Bij elkaar zijn: juist dát is iets wat in tijden van corona niet vanzelfsprekend is. De corona-eenzaamheid doemt op: ‘’Je merkt dat de vraag groeit om elkaar te ontmoeten’’, zegt Bert Noteboom (Havenaar en voorganger bij Christelijke Gemeente De Wegwijzer). Noteboom merkt dat de behoefte groot is om terug te gaan naar ‘het normale’. ‘’Dat is er voorlopig niet bij. Je voelt je vleugellam als kerk, want een van de essentiële onderdelen in het ‘Kerk zijn’ is elkaar ontmoeten”. Hoe dan? De Wegwijzer komt met iets unieks.

Face-to-face

De coronacrisis is een lastige tijd. “Het lastige is: als voorganger zie je het liefst de mensen face-to-face. Dat was in de afgelopen tijd haast onmogelijk”, vertelt Bert Noteboom. “Tegelijkertijd heeft het mediateam van ‘De Wegwijzer’ kerkdiensten uitgezonden via een livestream op YouTube, Facebook en Instagram. Ook de plaatselijke omroep ‘Kijk Almere’ zondt de diensten realtime uit. Zo konden we iedereen bereiken. Helaas konden we de mensen nog niet live ontmoeten. We hebben wel bijeenkomsten via Zoom gehouden, maar iedereen is dat natuurlijk snel zat. Je merkt dat de vraag groeit om elkaar te ontmoeten”.

Een stukje positiviteit

“Het positieve is dat er door de livestreams gedurende de coronatijd veel mensen zijn aangehaakt die normaal gesproken niet naar de kerk gaan”, aldus Noteboom. “Die mensen zeggen de kerk te willen bezoeken zodra er weer gestart wordt met diensten en bijbelcursussen. Dat is echt super natuurlijk”.

Noteboom merkt dat er in Almere grote behoefte is aan ontmoetingen. “We zoeken met veel creativiteit en enthousiasme naar de mogelijkheden die er zijn. “Vanaf 6 september 2020 houden we op 6 locaties verspreid over de stad onze zondagse bijeenkomsten. Dat wil zeggen dat mensen in hun eigen stadsdeel naar een plek van ontmoeting kunnen gaan. De Havenaren komen samen in Haven en de Poortenaren ontmoeten elkaar in Poort. Dat geldt ook voor mensen in Stad West, Stad Oost, Almere Buiten en Almere Hout. Je ontmoet elkaar als wijk. Iemand uit de wijk start de dienst en vervolgens wordt er aangehaakt op de centrale dienst zoals die ook op internet wordt uitgezonden. Dan kan er via schermen meegekeken worden naar bijvoorbeeld een uitleg over de bijbel of een lied dat gezongen wordt. Iemand uit de wijk sluit de dienst af en daarna volgt ontmoeting met een goed gesprek over dat wat we aan inhoud meegekregen hebben. En voor de kinderen is er uiteraart in elke wijk een speciaal kinderprogramma”.

Echt wel uniek

Wat maakt dat dan zo uniek? “Daarvoor moeten we terug naar 2009. Mijn collega, André Meulmeester, kwam toen met een hele sterke visie”, vertelt Noteboom. “Het idee van mijn collega was gekoppeld aan de visie van Almere op het Openbaar Vervoer-systeem’. Dan denk je gelijk: Het Openbaar Vervoer-systeem? Ja! Bij de aanleg van het Openbaar Vervoersysteem gold de regel: met vijf minuten vanaf de voordeur moet je op het OV kunnen stappen om zo de wijde wereld in te trekken. Mijn collega zei toen: ‘binnen tien minuten van je voordeur zou er eigenlijk een plek moeten zijn waar je Gods liefde kunt leren kennen en ontdekken’. Zo is de visie ontstaan dat je binnen tien minuten vanaf je voordeur een plek van liefde, betrokkenheid en geloof binnen kan gaan”. “Het wonderlijke is dat het idee is ontstaan in 2009 en dat juist de coronacrisis ons daarbij geholpen heeft om de visie te verwezenlijken. Dat had niemand kunnen bedenken”.

Om de hoek

Een plek van liefde, betrokkenheid en geloof komt dichtbij de voordeur van de inwoners van Almere. Je hoeft er niet meer ver voor te reizen, maar vindt het bij wijze van spreken om de hoek. “Het past bij ons geloof, God komt in Zijn liefde ook naar ons toe. Ik verwacht dat het een schitterende tijd wordt”, zegt Noteboom. “Mensen in de wijken kunnen elkaar weer gaan ontmoeten. Je kunt samen inspiratie opdoen, het leven delen. Daar waar mensen samenkomen rondom de woorden van God, daar kun je een explosie van liefde verwachten. Dat heeft de stad volgens mij hard nodig”.

De Wegwijzer gebruikt zowel buurthuizen als scholen en andere gebouwen om de bijeenkomsten te organiseren. De exacte locaties zijn te vinden op www.dewegwijzer-almere.nl.

Heel veel mensen

En toen kwamen er ineens heel veel mensen. Wat dan? “Dat is natuurlijk het spannende. Iedereen is welkom. Het is voor ons altijd afwachten hoeveel mensen er komen en durven te komen”, zo vertelt Noteboom. “We kijken wie er normaal gesproken ook onze bijeenkomsten bezoeken. Dan past het ruim. We verwachten nieuwe gasten. Als dat groeit, dan zoeken we voor de week erna een grotere locatie. In ieder geval houden we ons aan de richtlijnen van het RIVM. We houden 1,5-meter afstand van elkaar, er is een protocol op elke locatie beschikbaar. Maar ook met deze regels is er nog altijd veel mogelijk”.

De Wegwijzer

“De Wegwijzer is een multiculturele gemeente. Een kerk met een missie: Almere vertellen in woord en daad van Gods liefde. Dat doen we door heel praktisch te investeren in kinderen en tieners; mensen die het financieel moeilijk hebben te helpen en zoekers te begeleiden in het leren kennen van God en de Bijbel”, aldus Noteboom. “In de jongerencentra bereiken we bijvoorbeeld niet alleen de jongeren van de kerk, maar ook daarbuiten. We helpen ze verder door middel van coaching, huiswerkbegeleiding, gave jongerencommunities liefde en aandacht. Op verschillende punten willen we investeren. Dat is een investering voor de stad. En die investering gaat ook door in tijden van corona”.

Foto

Samenkomst in het missiecentrum van De Wegwijzer Almere in Almere Buiten. Foto: Aangeleverd.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Comments are closed.