114

”Je verwacht toch niet dat je partner vreemdgaat?”

Jacqueline Evers lanceert zaterdag 29 augustus haar debuutboek: ‘Vreemdgaan. In 5 stappen samen verder’. Evers is relatietherapeut en specialist op het gebied van vreemdgaan. Het boek is voor stellen waarbij één van de twee een affaire heeft gehad of een slippertje heeft gemaakt en die niet meer weten hoe en of ze de weg terug kunnen vinden naar een liefdevolle relatie en een diepe vertrouwensband.

Opvallende cijfers

Onderzoek doen naar vreemdgaan is lastig, Mensen lopen en er niet mee te koop. Bovendien is ‘vreemdgaan’ een relatief begrip. Want verstaan we hieronder? Is zoenen met een ander ook vreemdgaan? Of het versturen van naaktfoto’s, het delen van jouw seksuele fantasieën met iemand anders dan je eigen partner? Toch komen grote instituten met interessante cijfers op de proppen. Zo blijkt uit het jaarlijkse seksonderzoek van Durex dat 31% van de Nederlanders vreemdgaat. Secondlove, de datingsite die mensen die al een relatie hebben, aanmoedigt het bed ook eens met een ander te delen, heeft in Nederland maar liefst 750.000 inschrijvingen en geeft zelfs tips hoe je het beste kunt liegen tegen je partner. Wat drijft mensen om dit te doen?

‘Life is short. Have an affair’

Onderzoekers hebben gebruik gemaakt van de data van 8 miljoen mannen die zich geregistreerd hebben op de website van Ashley Madison, een wereldwijde website die vreemdgaan faciliteert onder het motto ‘Life is short. Have an affair’. Daaruit blijkt dat 950.000 mannen 18% meer geneigd zijn vreemd te gaan wanneer hun leeftijd eindigt op een 9. Bij vrouwen was een vergelijkbaar patroon zichtbaar. Het is te verklaren dat mensen zich afvragen: Is dit het nou? wanneer ze een nieuw decennium naderen. Vanuit sleur of onvrede gaan mensen eveneens op zoek naar nieuwe prikkels. Zeker wanneer je niet genoeg aandacht en waardering krijgt in je relatie, kun je makkelijker geraakt worden door de aandacht van iemand anders. Maar wat voor effect het vreemdgaan op je relatie?

Impact is enorm

Evers: ‘Ik heb in mijn praktijk gezien hoe het uitkomen van vreemdgaan mensen letterlijk tot wanhoop kan drijven. Veel stellen bestempelen het zelfs als iets traumatisch, een rollercoaster van emoties waar ze moeilijk uit komen. Plus het raakt veel aan. Veel vrouwen zijn bijvoorbeeld niet alleen het vertrouwen in hun partner verloren, maar ook het zelfvertrouwen komt onder druk te staan. “Wat is er mis met mij dat hij zijn heil bij een ander zoekt?” Wat ook niet meewerkt is een omgeving die er van alles van vindt. De een is van mening dat je je partner meteen bij het afval moet zetten, de ander denkt dat monogamie niet bestaat en je er wijs aan doet het door de vingers te zien. Waar het echt om gaat is natuurlijk of je samen de juiste stappen weet te zetten. Maar hoe?’

De liefde voor je laten werken

Er zijn wel degelijk mogelijkheden om stellen weer bij elkaar te brengen. Om de liefde voor je te laten werken, ook al ben je nog zo gekwetst. Evers: ‘Vaak denken mensen dat het er niet meer in zit, dat ze te laat zijn om hun relatie nog te redden. Dit boek is bedoeld om mensen dat inzicht en tools te geven in hoe het wel goed kan komen als je beiden in je relatie investeert. Ik geloof namelijk wel dat er in veel gevallen een weg terug is. Een weg die er juist voor zorgt dat je een diepere verbinding krijgt dan voor die tijd. Onder andere door samen naar het onderliggende probleem te kijken en het communicatiestuk op te lossen. Vaak is er ook onvrede over de seksuele relatie. In het boek is een heel hoofdstuk gewijd aan hoe je je seksuele relatie kunt verbeteren. Dit komt de relatie echt ten goede.

Jacqueline Evers

Jacqueline Evers is relatietherapeut en helpt stellen met een liefdevolle en vervullende relatie in plaats van een bittere en kostbare scheiding. De afgelopen 16 jaar heeft ze meer dan 1350 mensen geholpen met individuele- en relatietherapie. Als kernteam docent aan de Nederlandse Academie voor Psychotherapie leidde ze meer dan 250 mensen op tot therapeut. Ze is specialist op het gebied van vreemdgaan, auteur van de boeken “Vreemdgaan. In 5 stappen samen verder” en “Cheating. 5 Steps to recover from infidelity’. Ze geeft geregeld lezingen en interviews.

**Ingezonden artikel**

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant