68

SP wil ‘bomentrekproef’ bij Westerdreef

De SP heeft wethouder Hilde van Garderen gevraagd om een bomentrekproef te doen. Zo kan de stabiliteit van de Abelen langs de Westerdreef worden beproefd. Door middel van een hoog in de boom bevestigde lier wordt een zware storm gesimuleerd. Zo kan worden gekeken hoe sterk de bomen zijn.

1200 handtekeningen

Vorige week werden er 1200 handtekeningen tegen de bomenkap aangeboden aan de wethouder. De wethouder deed toen de toezegging om alsnog in gesprek te gaan met een beperkt aantal bewoners en de Bomencommissie. Daarbij zal zij in het terrein de instabiliteit van de te kappen Abelen laten zien. Via een filmpje zou dat vervolgens aan alle bewoners getoond worden.

Klei

Volgens de wethouder wordt de instabiliteit veroorzaakt doordat de RIJP de Abelen 40 jaar geleden in een dun laagje van slechts 40 cm klei op opgespoten zand geplant heeft. “Ook al zou dat waar zijn, is dat volgens de SP op zichzelf geen bewijs van de instabiliteit van de Abelen”, zo laat de Almeerse SP-fractie weten. “De SP wijst erop dat tijdens zware windstoten en regenval geen enkele boom aan de Westerdreef is omgewaaid of afgebroken. Er lagen zelfs geen takken op de weg”.

Bomentrekproef

Met een bomentrekproef wordt de daadwerkelijke stabiliteit van een boom in zijn geheel vastgesteld en of duurzaam behoud mogelijk en verantwoord is. Door middel van een hoog in de boom bevestigde lier wordt een zware storm gesimuleerd en aan de hand van gevoelige apparatuur worden niet alleen de breukveiligheid van de stam maar ook de standvastigheid van de wortelkluit geanalyseerd.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant