58

Bezorgdheid over alarmerende cijfers huishoudens met problematische schulden

Ruim acht procent van de Nederlandse huishoudens heeft te kampen met problematische schulden. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Slechts een tiende daarvan is in beeld bij de schuldhulpverlening. Almere staat met 14 procent hoog in het lijstje. NIDA-raadslid en fractievoorzitter Hassan Buyatui maakt zich zorgen over de alarmerende cijfers van het CBS.

Verwachte toename

“We zijn bezorgd over de toekomst van Almeerders met problematische schulden en willen graag weten hoe het college deze alarmerende cijfers van het CBS leest, vooral omdat de verwachting is dat de coronacrisis de schuldenproblematiek flink zal verergeren”, vertelt Buyatui.

Betere toekomst

NIDA Almere roept daarnaast het college op om er alles aan te doen om Almeerders met problematische schulden aan een betere toekomst te helpen. De partij heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het college. Buyatui: “Aangezien het aantal Almeerders met problematische schulden, maar ook als gevolg van de coronacrisis zal de druk op de gemeentelijke schuldhulpverlening de komende tijd, naar onze inschatting, alleen maar toenemen.  De kwaliteit van de schuldhulpverlening zal hierdoor zwaar onder druk komen te staan. Het college  dient, wat ons betreft, meer regie te tonen en alles uit de kast te trekken om extra steun te verlenen aan mensen die na jaren van schuldhulpverlening nog steeds problematische schulden hebben.”

Andere steden

Volgens NIDA Almere kan het Almeerse college leren van andere steden. Het college wordt daarom nadrukkelijk gevraagd naar voorbeelden uit andere steden te kijken. “Gemeente Arnhem heeft eind 2019 schulden van honderden Arnhemmers kwijtgescholden. Deze mensen konden het nieuwe jaar 2020 met een schone lei beginnen”.

Duidelijkheid

De cijfers van het CBS geven voor het eerst goede inzicht in de omvang van het probleem. Geert van Dijk, directeur van de branchevereniging van schuldhulpverleners, is zeer verheugd dat deze informatie er nu is. ”Het gebrek aan goede kwantitatieve data was een belangrijk knelpunt. Het blijkt nu dat de aannames die wij hebben gebruikt heel dicht tegen de werkelijkheid aan zaten. Ik ben blij dat dat nu echt een stevig fundament heeft”, aldus Van Dijk in een artikel.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant