SP Almere dient motie in over kinderopvangtoeslagaffaire

**Update 27-08-2020: Wethouder Froukje de Jonge liet tijdens de Politieke Markt weten dat zij graag de 1295 Almeerse gezinnen uit de problemen wil helpen. Zij gaf aan dat nu nog niet te kunnen. De wethouder ziet namelijk nog problemen die de hulp onmogelijk maken. In veel gevallen is het onduidelijk om wie het gaat.

Het was vaak in het nieuws de afgelopen tijd: De toeslagenaffaire heeft veel Nederlandse gezinnen in de problemen gebracht. Dat kwam door terugvordering vanuit de belastingdienst. “Dit schandaal werd aan het licht gebracht door onderzoek van SP Kamerlid Renske Leijten in samenwerking met CDA Kamerlid Pieter Omtzigt”, schrijft SP Almere. “In Almere gaat het om welgeteld 1295 Almeerse gezinnen die gedupeerd zijn door De Belastingdienst”.

Aangrijpend

“De verhalen van de ‘toeslagen-ouders” en kinderen zijn enorm aangrijpend. Ze hebben te maken met een veelheid aan loketten”, aldus de SP. “De complexiteit van hun problemen wordt niet herkent of erkent door de overheden, laat staan aangepakt. De ouders zijn murw geraakt doordat ze het gevoel hebben dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd en weer terug. Ze zijn radeloos en hebben het vertrouwen in de gehele overheid en instanties verloren door het enorme onrecht wat hen is aangedaan door de belastingdienst de afgelopen 10 jaar”.

Almere

Ook in Almere zijn veel ouders helemaal aan het eind van hun latijn, financieel, geestelijk en fysiek. Het baart de SP zorgen: “Ze durven niet meer te vertrouwen op de instanties die er voor hen zouden moeten en kunnen zijn. Daardoor worden de problemen alleen maar groter voor hen en hun kinderen. De compensatie die er eventueel vanuit de belastingdienst gaat komen zal slechts een deel van de problemen oplossen. Doordat zorg, schuldhulpverlening, wonen, veilig thuis en uitkeringen lokaal worden geregeld, heeft dat impact op Almere. Gelukkig heeft de staatssecretaris van Financiën toegezegd hierover met de gemeenten in gesprek te gaan en te werken aan oplossingen in de uitvoering. De staatssecretaris komt eind september of begin oktober naar Almere”.

Motie

In de motie vraagt de SP onder andere om een gemeentelijk vertrouwenspersoon/gespecialiseerde hulpverlener binnen de organisatie aan te stellen of aan te wijzen als aanspreek- en coördinatiepunt. Ook moet er onderzoek worden gedaan in de gemeentelijke systemen of er slachtoffers van de toeslagenaffaire bekend zijn en de betrokken gezinnen actief wijzen op de gemeentelijk vertrouwenspersoon en de landelijke hersteloperatie. “Zo kan onze gemeente een positieve rol nemen in het herstel van het onrecht dat deze gezinnen is aangedaan en bijdragen aan een begin van het herstel van vertrouwen in de overheid bij deze Almeerse ouders en kinderen”, schrijft de SP.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.