50

”Jongeren vinden het lastig om zich aan de coronamaatregelen te houden”

Almeerse jongeren vinden het steeds lastiger om zich aan de coronamaatregelen te houden. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders. “Dit kan leiden tot het uitschrijven van meer boetes. Deze mogelijke ontwikkeling houden wij nauwlettend in de gaten”, zo schrijft het college in antwoord op vragen van NIDA Almere.

Strafblad

Tot nu toe zijn er 108 coronaboetes uitgeschreven. Deze zijn onder te verdelen in 56 boetes aan meerderjarige personen en 52 boetes aan minderjarige personen. De locaties van de overtredingen bevinden zich door heel Almere. Het valt op dat er geen “hotspots” van overtredingen zijn.

Het krijgen van een coronaboete betekent een aantekening op het strafblad. Dit kan van invloed zijn bij het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). “We zijn bezorgd omdat dit volgens het college zomaar kan leiden tot het uitschrijven van meer boetes”, zegt NIDA-raadslid en fractievoorzitter, Hassan Buyatui. “Het kabinet heeft weliswaar besloten dat de eerste coronaboete geen belemmering is voor het afgeven van een VOG, maar een tweede boete betekent dus géén VOG. Iets wat wij niet willen hebben. De boetes hebben in dit geval niet alleen impact op de financiële status van overtreders, maar ook op de sollicitaties waar een VOG een onderdeel van kan zijn.” 

Impact

“NIDA Almere ziet graag dat een kandidaat die solliciteert op gemeentelijke vacatures niet afgewezen mag worden op basis van een coronaboete, maar het college denkt er heel anders over”, schrijft de partij. “Almeerders dienen beter geïnformeerd te worden over de impact van een coronaboete op hun toekomst. Niet pas tijdens een overtreding, maar veel eerder. Dat doet de gemeente naar ons oordeel op dit moment te weinig. Dit is een hele slechte zaak.”

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant