Hoe worden uitvaarten op last van de burgemeester georganiseerd? Dat vraagt de politieke partij NIDA Almere zich af: “Als niemand zorgdraagt voor een uitvaart, is de burgemeester verantwoordelijk. Die verplichting is wettelijk verankerd”, zo schrijft de partij. “Naar aanleiding van een bericht over een islamitische inwoner uit Haarlem, die op een niet- islamitische wijze op een kerkhof is begraven, heeft NIDA Almere schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders”.

Gemeente

De partij wil meer te weten komen over de wijze waarop in Almere de uitvaarten in opdracht van de gemeente of op last van de burgemeester worden georganiseerd: ““Het gaat om overledenen die geen familie, sociaal netwerk hebben in de omgeving noch een testament waarin formeel de wensen en behoeften zijn vastgelegd. Er vindt er dus een uitvaart van overheidswege plaats. De gemeente betaalt en verzorgt dan de uitvaart”, aldus raadslid en fractievoorzitter Hassan Buyatui. “Voor ons is het van groot belang om te weten of een dergelijke uitvaart al dan niet overeenkomstig de (vermoedelijke) wensen en behoeften van de overledene geschiedt.”

Begraafplaatsen en crematorium

“Naast twee gemeentelijke begraafplaatsen en een crematorium kent Almere gelukkig ook een Joodse en een islamitische begraafplaats”, zegt Buyatui. “Toch is het zaak om te weten hoe in Almere gehandeld wordt rondom overlijden van bijvoorbeeld islamitische vluchtelingen, ongedocumenteerden, asielzoekers en dak en -thuislozen. We willen daarom weten op welke manier wordt nagegaan welke uitvaart nodig is in het geval dat er geen vrienden of familie zijn die de belangen van de overledene kunnen vertolken.”

De gemeentelijke begraafplaatsen in Almere, de uitvaartcentra en het crematorium worden door Yarden en PC Hooft geëxploiteerd. Of Yarden en PC Hooft automatisch de uitvaarten van overleden verzorgt als er geen nabestaanden zijn, is onduidelijk.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Comments are closed.