52

12 september: Open Monumentendag 2020 in Almere

Almere doet zaterdag 12 september weer mee aan de nationale Open Monumentendag. Twaalf iconische gebouwen en locaties in Almere Haven en Stad openen dit weekend de deuren voor publiek. Dit is dé kans om een kijkje te nemen op plekken waar je normaliter niet zo snel komt. Het programma van de Open Monumentendag staat vanaf nu online op almere.nl/openmonumentendag.

Leermomenten

Dit jaar staat de dag in het teken van “leermonumenten”. Daarom zijn de bibliotheken in Haven en Stad, het Stadsarchief en de basisschool Polygoon in Filmwijk te bezoeken. Maar ook op alle andere locaties valt iets te leren. Steeds weer op een andere manier, voor jong en voor oud. Ontdek de verschillen in architectuur tijdens de stadswandeling door Almere Stad, fiets of wandel langs de collectie buitenkunst in Almere Haven en vaar naar het Floriadeterrein voor de Floriade Preview.

Verdiep u in bijzondere panden zoals het voormalig politiebureau in Almere Haven (ontworpen door Office for Metropolitan Architecture (OMA) van Rem Koolhaas), huis Polderblik op de Realiteit (ontworpen door Teun Koolhaas), Corrosia in Almere Haven of het BouwRai gedeelte van de Filmwijk. Kom meer te weten over de ontwikkeling van Almere door de tentoonstelling Almere Boven in het Stadsarchief en de bibliotheken, en kom naar landbouwschuur BOT om meer te leren over de drooglegging van onze polder. Of geniet bijvoorbeeld van een uniek uitzicht over Almere vanaf de 26e verdieping van het World Trade Centre.

Activiteiten

Op de locaties worden verschillende activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Via de website zijn audiotours te beluisteren over Almere Haven en Almere Stad, en voor kinderen is er een speciale kijktoer ontwikkeld.

Toegang reserveren

Toegang tot de gebouwen en de activiteiten zijn gratis. Met uitzondering van het centrale informatiepunt (de nieuwe bibliotheek Stad) is het vanwege corona alleen mogelijk de locaties te bezoeken met reservering. Dit kan via deze speciale website. Op elke locatie staan vrijwilligers klaar om bezoekers te informeren over de locatie en activiteiten.

Vrijwilligers

Wilt u één van die vrijwilligers zijn die bezoekers op 12 september verwelkomen op de locaties? Bent u geïnteresseerd in architectuur en de geschiedenis van Almere? Meld u dan aan via de website van de gemeente.

Open Monumentendag

Almere heeft pas één officieel monument, maar ook tal van andere iconische gebouwen en locaties. De steeds ouder wordende New Town staat vol met architectonische pareltjes in experimenteel vormgeven stedenbouwkundige ontwerpen. Almere wordt niet voor niks de hoofdstad van Post 65 architectuur genoemd. Om deze bijzondere locaties open te stellen voor publiek doet de stad ook dit jaar weer mee aan de Open Monumentendag.

Open Monumentendag Almere is een evenement van Erfgoedhuis Almere; dé plek voor activiteiten en informatie over de ontstaansgeschiedenis en het cultureel erfgoed van Almere.

Foto

Het voormalig politiebureau van Almere Haven is in 2019 aangewezen als eerste gemeentelijke monument van Almere. Ontwerp van Office for Metropolitan Architecture (OMA) © Hans Jan Dürr

Foto: Aangeleverd.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant