90

Almere als grote stad goed voorbereid op hitte

Veel Nederlandse grote steden zijn niet goed voorbereid op de hitte. Hoe meer woningen, gebouwen en asfalt er in een klein gebied zijn, des te warmer wordt het. Het KNMI geeft daarom code oranje uit voor de grote steden. De temperatuur kan soms weleens richting de 40 graden lopen. Hoe is dat in Almere?

Groen

Almere blijkt als één van de weinige grote steden in Nederland wel verkoeling te bieden tijdens een hittegolf. Groen is namelijk een effectief wapen in de hittestrijd. Uit onderzoek van de Geodienst van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat Almere het meeste groen heeft binnen de bebouwde kom met 35,1 procent. Den Haag heeft het minst met 20,6 procent. Uit een kaart met ‘het stedelijk hitte-eiland’ blijkt dan ook dat Den Haag erg heet kan zijn tijdens een hittegolf. Almere daarentegen liggen de waardes stukken lager.

Lees er meer over bij Nature Today of bekijk eens een reportage van EénVandaag over dit onderwerp.

Hittestress

Toch heeft Almere ook te maken met hittestress. Als onderdeel van het groot onderhoud in de Regenboogbuurt doet de gemeente Almere samen met groenaannemers onderzoek naar verschillende manieren om hittestress te verminderen en de Regenboogbuurt te verduurzamen. Dat doet de gemeente samen met groenaannemers BTL en aannemer Dusseldorp.

Lees ook eens:

Gemeente wil hittestress Regenboogbuurt verminderen

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant