Vanaf vandaag kunnen we officieel spreken van de 29ste hittegolf in het land. In De Bilt werd het vanochtend warmer dan 25 graden. In Almere is zojuist opnieuw een temperatuur van 32 graden gemeten.

Hitteplan

Voor veel mensen betekenen de warme dagen coronaproof genieten op het strand of terras. Ook in Almere wordt er genoten van het weer. Toch zijn er ook heel wat Almeerders die er minder of helemaal niet van kunnen genieten. Voor kwetsbare mensen brengt het zelfs risico’s met zich mee. Het RIVM heeft daarom een speciaal hitteplan die deze dagen goed van pas komt.

Maatregelen tegen de zon en de hitte

•    Drink voldoende;
•    Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
•    Zoek de schaduw op;
•    Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
•    Beperk lichamelijke inspanning in de middag;
•    Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning;
•    Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Hoge zonkracht

De kracht van de ultraviolette (UV ultraviolet ) straling van de zon is waarschijnlijk ook hoog: tussen de 7 en 8. Dat betekent dat de huid al binnen 15 minuten kan verbranden. Bescherm jezelf dus tegen de zon. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  meet voortdurend de zonkracht. De actuele zonkracht vind je op de website over zonkracht.

Komende dagen

“De hittegolf waar we nu in zitten, houdt nog dagen aan”, meldt weerplaza.nl.  Volgens de berekeningen komt de maximumtemperatuur in De Bilt zeker tot en met donderdag dagelijks boven 25 graden uit. Dit betekent dat de hittegolf in De Bilt minimaal tot en met donderdag aanhoudt”.

In Almere zal de temperatuur tot aan donderdag tussen de 30-32 graden liggen. Pas vanaf vrijdag wordt het iets koeler.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Comments are closed.